Ophokplicht pluimvee nog niet opgeheven

De ophokplicht en afschermplicht voor pluimvee blijft nog enige weken. Minister Henk Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit ziet op basis van het advies van de deskundigengroep dierziekten nog te veel risico's op opnieuw een uitbraak op een pluimveebedrijf.

Ophokplicht+pluimvee+nog+niet+opgeheven
© Henk Riswick

Pluimveehouders met vrije uitloopkippen kampen al sinds oktober vorig jaar met de ophokplicht. De 16-wekentermijn waarin de eieren nog als vrije-uitloopei verkocht konden worden is al lang verstreken. De eieren zijn nu afgewaardeerd tot scharrelei. De minister heeft aan de deskundigengroep daarom gevraagd om een risicobeoordeling voor het opheffen van de ophok- en afschermplicht.

De deskundigengroep geeft aan dat ide risico's voor vogelgriep in het algemeen is verlaagd van hoog naar matig tot hoog. In een aantal regio's langs de grens met België en Duitsland is het risico verlaagd tot matig. Er zijn echter momenteel nog steeds besmettingen onder wilde vogels. Het aantal is weer toegenomen en er worden niet alleen bij watervogels besmettingen gevonden. Omdat jonge vogels binnenkort gaan uitvliegen ziet de deskundigengroep de kans op besmetting met vogelgriep toch weer toenemen.


Risioc nog te groot

Minister Staghouwer vindt het risico van nieuwe uitbraken van vogelgriep dan ook te groot en de ophok- en afschermplicht blijft dan ook nog in heel Nederland gelden.

Ook andere maatregelen blijven in stand, zoals het verbod op wedstrijden en tentoonstellingen en het bezoekverbod. De minister realiseert zich dat de pluimveehouders met vrije-uitloop graag meer perspectief zouden willen hebben. Hij blijft de situatie wel nauwelettend volgen en zal de deskundigengroep over drie tot vier weken om een nieuw advies vragen.

Staghouwer spreekt zijn waardering uit voor alle houders die de ophok- en afschermplicht hebben nageleefd en dat nog steeds doen. het is een waardevolle en noodzakelijke maatregel om de introductie van vogelgriep te verkleinen.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 7°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
Meer weer