ING verwacht productiedaling door stikstof, oorlog en vogelgriep

Nederlandse boeren en tuinders zullen dit jaar 1,5 procent minder produceren dan vorig jaar, voorspellen economen van ING. Oorzaken zijn de stikstofaanpak, de energiecrisis en de vogelgriep.

ING+verwacht+productiedaling+door+stikstof%2C+oorlog+en+vogelgriep
© VIDIPHOTO

Als gevolg van het regeringsbeleid om de stikstofuitstoot bij natuurgebieden te verlagen, zal de veestapel krimpen, verwacht ING. Daarnaast drukken hoge energieprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne zo hard op de marges dat sommige glastuinders hun productie afschalen. De pluimveehouderij levert bovendien minder eieren, doordat veel kippen zijn geruimd vanwege de vogelgriep.


Niet alleen de energiekosten voor boeren zijn gestegen door de oorlog, maar ook de kosten voor veevoer. Veel grondstoffen daarvoor komen uit Oekraïne. Doordat Duitsers tegelijkertijd minder varkensvlees kochten, leidde dit tot verliezen bij varkenshouders.


Hogere energie- en voerkosten

Kippenboeren kampen ook met hogere energie- en voerkosten. Ondanks de prijsstijgingen voor eieren ligt hun rendement daardoor lager dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. Akkerbouwers hebben een goede oogst achter de rug, maar ook zij zijn meer geld kwijt aan diesel en kunstmest.

In de sierteelt speelt nog een ander probleem mee. Door de hoge inflatie houden mensen minder geld over om soms een plant of bloemetje te kopen. Dat heeft volgens ING al geleid tot een daling van de bloemenexport in maart en april. Sierteelttelers zonder vaste leveringscontracten krijgen waarschijnlijk ook te maken met lagere prijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer