Opnieuw vogelgriep eendenbedrijf Hierden

Een eendenbedrijf in het Gelderse Hierden waar in februari vogelgriep werd vastgesteld, is opnieuw getroffen door de hoogpathogene besmettelijke virusziekte. Het bedrijf met 7.000 eenden wordt door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geruimd.

Opnieuw+vogelgriep+eendenbedrijf+Hierden
© Fotografie Twan Wiermans

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Hierden liggen drie andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf. De bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren.

In de 3 kilometerzone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone liggen 21 bedrijven, waarvoor per direct een vervoersverbod geldt. Het vervoersverbod geldt voor alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels.

Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Tekst gaat verder onder kaart:

Landelijke maatregelen

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor noodzakelijke bezoekers geldt een doucheverplichting. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Ook de landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels).

Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels, geldt een afschermplicht. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op de locatie in Hierden wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer