Kees de Jong: 'LTO/NOP blijft aan tafel zitten bij aanpak zoönose'

Vakgroep pluimveehouderij van LTO/NOP blijft aan tafel zitten bij de gesprekken over de aanpak van zoönoses. 'We kiezen ervoor om daar heel dicht op te zitten', meldt voorzitter Kees de Jong. 'Alleen dan kunnen we invloed uitoefenen om te komen tot een juiste beschouwing en een passend pakket maatregelen.'

Kees+de+Jong%3A+%27LTO%2FNOP+blijft+aan+tafel+zitten+bij+aanpak+zo%C3%B6nose%27
© Dirk Hol

Vanwege de stikstofaanpak en de uitbraak van vogelgriep ligt de veehouderij in Nederland onder een vergrootglas. 'De uitbraken van vogelgriep in de pluimveestapel op de Veluwe zijn zeker een punt van aandacht', zegt De Jong. 'Het ministerie heeft een opdracht verstrekt om het risico van verspreiding ervan in kaart te brengen.'

Voor de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders is dit onderzoek reden om uit het overleg te stappen. De opdracht van het onderzoek is in hun ogen eenzijdig gericht op de pluimveedichtheid in dit gebied, waardoor de uitkomst bij voorbaat vaststaat.


Eenzijdig rapport

De Jong benadrukt dat het van belang is dat dit onderzoek niet leidt tot een eenzijdig rapport. 'We zullen waar mogelijk onze inbreng leveren in dit dossier. De pluimveesector in Nederland is voor wat betreft de risico's immers niet te vergelijken met bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. We zijn in Nederland als sector heel zoönosebewust.'

De kennis en hygiëne staan in de pluimveehouderij op een hoog niveau, stelt hij. 'Dat gevoegd bij de continue monitoring die we in de sector hebben, maakt dat de risico's hierdoor in onze ogen heel klein zijn. Onze inzet is om dat aan elke tafel en in elk overleg aan te geven.'


In overleg blijven

Dat de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders uit het overleg is gestapt, vindt De Jong jammer. 'Het is hun afweging, wij denken dat we onze leden het beste dienen met sturen op de beste aanpak. Als er een plan van aanpak komt waar je niet over hebt meegepraat, dan kun je er toch ook niets meer aan veranderen. We blijven op zoveel mogelijk thema's in overleg.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer