Pluimveesector wil snel regionale opheffing ophokplicht

De ophokplicht moet regionaal zo snel mogelijk worden opgeheven. Die oproep doet de pluimveesector in een vrijdag aan landbouwminister Henk Staghouwer gestuurde brandbrief.

Pluimveesector+wil+snel+regionale+opheffing+ophokplicht
© Twan Wiermans

Vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP, de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders en Anevei, waarin de hele pluimveesector is vertegenwoordigd, zijn zeer teleurgesteld over het voortduren van de ophokplicht voor pluimvee. Landbouwminister Henk Staghouwer heeft dit 3 juni gemeld in een Kamerbrief. De sector vraagt zich af waarom er niet is besloten tot een regionale opheffing van de ophokplicht.

Deskundigengroep Dierziekten geeft immers ook aan dat in de regio's 4, 5, 8, 11, 15, 17, 18, 19 en 20 het risico lager lijkt op basis van het ontbreken van vogelgriep onder de wilde dode vogels en het ontbreken van besmettingen bij pluimvee in de aangrenzende gebieden in Duitsland en België. Daar geldt al gedurende meerdere weken geen ophokplicht meer. Na een recente besmetting in Aurich hebben de Duitse autoriteiten geen nieuwe ophokplicht ingesteld.


Ophokplicht niet langer dan noodzakelijk

Daarbij vinden de organisaties het onbegrijpelijk dat de minister pas over drie te vier weken opnieuw een advies vraagt aan de Deskundigengroep Dierziekten. Nu het einde van de ophokplicht in zicht lijkt, mag de ophokplicht geen dag langer duren dan noodzakelijk.

Bovendien moet een bredere afweging worden gemaakt dan uitsluitend aan de hand van het veterinaire advies van de deskundigengroep. Ook sociaal-economische en dierwelzijnsaspecten moeten worden meegewogen. Dat is in het voorjaar van 2021 ook gedaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer