Links positief, rechts negatief over stikstofplannen van kabinet

De agrarische sector staat een ‘grote verandering’ te wachten met de stikstofplannen van het kabinet. In veel delen van het land moet de stikstofuitstoot omlaag om de natuur te verbeteren. Het linkerdeel van de Kamer reageert positief, partijen aan de rechterflank reageren woedend op de voorstellen van het kabinet.

Links+positief%2C+rechts+negatief+over+stikstofplannen+van+kabinet
© Dirk Hol

Tjeerd de Groot van regeringspartij D66 ziet door de plannen weer toekomst voor de natuur. Hij vindt wel dat de overgang naar natuurvriendelijke kringlooplandbouw te langzaam gaat.


Pieter Grinwis van coalitiegenoot ChristenUnie spreekt van een pijnlijke boodschap, maar ‘we leven met veel mensen en dieren op te grote voet in een te klein gebied en dat is niet houdbaar’.

Volgens VVD'er Thom van Campen schetst de Kamerbrief van zijn partijgenoot en stikstofminister Christianne van der Wal een harde werkelijkheid. 'Wanneer je als melkveehouder de cijfers in de meest kwetsbare gebieden leest, begrijp ik heel goed dat je je rot schrikt. Dat je je zorgen maakt over je toekomst. De VVD wil dat ook de industrie, de luchtvaart en het verkeer hun evenredige bijdrage leveren en schoner worden. Ook al is de opgave voor de landbouw groot, we laten boeren niet vallen. Ieder gebied vraagt zijn eigen aanpak. Een aanpak die gebaseerd moet zijn op onafhankelijke analyses.'

De linkse oppositie steunt het beleid. ‘Veel van wat GroenLinks al dertig jaar bepleit als het gaat om natuur en stikstof wordt vandaag door het kabinet aangekondigd’, laat Laura Bromet weten. PvdA'er Joris Thijssen ziet een ‘stevig stikstofplan’ om de woningbouw op gang te brengen en de natuur te herstellen.


Voedselvoorziening

Rechtse partijen zijn boos. Volgens Geert Wilders (PVV) ‘gaan onze boeren en onze voedselvoorziening eraan’ door de kabinetsplannen. Caroline van der Plas noemt de voorstellen ‘onacceptabel’ en ‘onmenselijk, perspectiefloos, niet wettelijk onderbouwd, niet evenredig over de sectoren’. Volgens de voorvrouw van de BoerBurgerBeweging wordt de hele boerensector ‘de nek om gedraaid’.JA21-leider Joost Eerdmans spreekt van ‘totale waanzin. Afbraak van onze belangrijkste voedselvoorziening, agrarische kaalslag en ons mooie boerenland verdwijnt.’ Volgens hem ligt het aan de ‘onmetelijk hoge normen zonder noodzaak’ waar Nederland zich aan heeft ‘opgeknoopt’.

SGP-Kamerlid Roelof Bisschop noemt de plannen een 'hard gelag voor boeren. 'Wie dergelijke hoge percentages van bovenaf oplegt en dat ook nog eens in zeven jaar tijd, dat is een recept voor onzekerheid en ellende op de boerenerven en in het hele landelijke gebied. Bovenop de reductiepercentages voor de natuur komen ook nog eens reducties die nodig zijn voor nieuwe ontwikkelingen. Het is verder veelzeggend dat alleen reductiepercentages genoemd worden voor de landbouw en dat andere sectoren nog buiten schot blijven. Minister Van der Wal zit op een dood spoor.'

CDA-Kamerlid Derk Boswijk heeft de plannen van het kabinet aan zijn vijfstappenplan getoetst en ziet dat er nog veel stappen gezet moeten worden. 'De stikstofaanpak van het kabinet biedt nog niet de duidelijkheid waar veel boerenfamilies op wachten. Ik blijf mij met het CDA inzetten om die onduidelijkheid weg te nemen. De plannen zijn een zware boodschap voor veel boeren die buiten hun schuld al lange tijd in grote onzekerheid leven. De toekomst van het platteland vraagt om een stevig perspectief voor de boer, zodat we hier als Nederland sterker uitkomen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
Meer weer