Van der Wal wacht pittige avond in stikstofdebat

De vaste Kamercommissie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit debatteert woensdag vanaf 18 uur over de kabinetsplannen. Het debat zal voor een belangrijk deel over stikstof gaan en daarmee lijkt het een pittige avond te worden voor minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof.

Van+der+Wal+wacht+pittige+avond+in+stikstofdebat
© Dirk Hol

Van der Wal deed vrijdag in een brief de beoogde stikstofaanpak uit de doeken. Deze brief kreeg veel kritiek van de oppositiepartijen. Tegelijk roerde ook de achterban van Van der Wal's eigen VVD zich. In Drenthe en Friesland reageerden partijgenoten geagiteerd. Het optreden van Van der Wal in het programma OP1 van afgelopen vrijdag stuitte VVD'ers in Noord- en Zuid-Holland tegen de borst.Een tweede punt dat Van der Wal tijdens het debat met de commissie zal moeten uitleggen, is de de blunder met cijfers van het RIVM over de top 100 grootste ammoniakuitstoters. Bij de veehouders op de lijst is geen rekening gehouden met de emissiereducerende technieken die zij toepassen. Daardoor wordt hen meer emissie aangerekend.
Sociale media

Op sociale media waren de afgelopen dagen veel op- en aanmerkingen op de brief te lezen. Naast politici hebben ook boerenorganisaties grote moeite met de inhoud. De nadruk ligt veel te veel op stoppers, vinden onder meer NAJK en LTO Nederland.Agractie constateert dat 'krimp het hoofddoel is geworden'. Dat is onnodig, vindt die organisatie, want een aanzienlijk deel van de boeren zal stoppen door gebrek aan opvolging. Farmers Defence Force beschuldigt de minister van het 'ruimen van boeren'.


Kritische depositiewaarde als graadmeter

In voorbereiding op het debat pleit LTO Nederland voor een helder gedefinieerd landbouwperspectief, verbeteren van opkoopregelingen met de focus op blijvers en de legalisering van PAS-melders en interimmers. Ook waarschuwt LTO voor de ongeschiktheid van de kritische depositiewaarde als graadmeter van een gunstige staat van instandhouding van natuur.

LTO had de afgelopen dagen intensief contact met Kamerleden over de reactie op de stikstofbrief. Op de vele andere onderwerpen, zoals gewasbescherming, NVWA, dierenwelzijn en de positie van de boer in de keten, wordt in de Kamerbrieven die op de agenda staan nog niet concreet ingegaan. Hier zal waarschijnlijk later opnieuw over worden gesproken in de Tweede Kamer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer