Tweede Kamer tegen aardgasverbod sierteelt

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer is tegen een verbod of beperking op het gebruik van aardgas in de sierteelt. Dat bleek dinsdag na een stemming over twee moties van Laura Bromet (GroenLinks) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren).

Tweede+Kamer+tegen+aardgasverbod+sierteelt
© Vidiphoto

De Tweede Kamerleden zijn van mening dat in het licht van klimaatverandering en de afhankelijkheid van Russisch gas het gebruik ervan niet rechtvaardigt bij het telen van siergewassen. Ouwehand stelt dat de sierteelt geen bijdrage levert aan de voedselzekerheid. Bromet constateert dat het energieverbruik in de glastuinbouw niet is afgenomen, maar in sommige recente jaren zelfs is toegenomen.

Glastuinbouw Nederland laat in een reactie weten blij en opgelucht te zijn dat de moties met een grote meerderheid zijn verworpen. Voorafgaand aan de stemming heeft de brancheorganisatie samen met Plantum, LTO Nederland, GroentenFruit Huis en Vereniging Bloemenveilingen in Nederland (VBN) hierover intensief contact gehad met de Tweede Kamer.


Energietransitie

Glastuinbouw Nederland heeft hierbij benadrukt dat de energietransitie onmogelijk zonder de sierteelt kan worden bereikt. Voor innovatie is de volle breedte van de glastuinbouw nodig. Daarnaast is de sierteelt van groot belang voor de Nederlandse economie, de vergroening van de omgeving en de volksgezondheid.De moties werden verworpen met 113 stemmen tegen (VVD, PVV, D66, CDA, ChristenUnie, JA21, Forum voor Democratie, SGP, groep-Van Haga, BBB en Omtzigt) en 37 voor (PvdA, SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Volt, Bij1 en de leden Gündogan (voormalig Volt) en Den Haan (voormalig 50Plus).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer