Spruitkooltelers vragen aandacht voor krimp middelenpakket

Bezorgde spruitkooltelers hebben dinsdag in de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor het verdwijnen van gewasbeschermingsmiddelen. Zij hebben de vaste kamercommissie voor vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een petitie aangeboden.

Spruitkooltelers+vragen+aandacht+voor+krimp+middelenpakket
© Dirk Hol

De telers van het Spruitencollectief, onderdeel van vollegrondsgroente.net, verwachten dat binnen nu en vijf jaar 130 gewasbeschermingsmiddelen van de markt verdwijnen. Dat is zo'n 70 procent van het totale middelenpakket. Nieuwe middelen komen amper beschikbaar, constateren de telers. De krimp van het middelenpakket zal leiden tot problemen in vrijwel alle teelten, zeggen de telers, maar het zal vooral merkbaar zijn in de vollegrondsgroenten zoals spruitkool. Ze vrezen dat de productie en kwaliteit hieronder gaan lijden.

Als achterliggende oorzaak wijzen de telers naar het ambitieuze beleid van het kabinet met betrekking tot het reduceren van het middelengebruik. Het kabinet wil daarmee sneller dan de innovatie in de sector gaat, vinden de telers. Met de petitie vragen de spruitkooltelers om meer ondersteuning bij innovatie en het ontwikkelen van alternatieve middelen.

Voorzitter Kasper Kleijwegt van het Spruitencollectief (hier op de rug gezien), sprak onder meer de Kamerleden Caroline van der Plas (BBB), Joris Thijssen (PvdA), Laura Bromet (GroenLinks), Thom van Campen (VVD) en Roelof Bisschop (SGP) toe.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer