FrieslandCampina gaat de boer op in België

FrieslandCampina was drie dagen present tijdens de landbouwbeurs Agridagen in het Belgische Ravels. De zuivelverwerker maakt werk van het binnenhalen van nieuwe (leden)leveranciers en benut daarvoor de beursvloer. 'Naast een goede melkprijs draait het ook om transparantie en afnamezekerheid door onze coöperatie', zegt Steven Verlinde namens field service België.

FrieslandCampina+gaat+de+boer+op+in+Belgi%C3%AB
© Jos Thelosen

De deelname van FrieslandCampina (RFC) aan de landbouwbeurs is best bijzonder te noemen. Twee weken van tevoren werd de knoop volgens Verlinde pas doorgehakt. 'In een paar jaar tijd is de zuivelwereld flink veranderd en gaat RFC de bakens verzetten. Naast ledenbehoud willen we nieuwe leden aantrekken. De ledenraad beslist voor 1 juli onder welke voorwaarden nieuwe ledenleveranciers toe kunnen treden. Daarop vooruitlopend zijn we hier.'

Samen met melkveehouder en lid van de ledenraad Zuidoost-Nederland Toos Mijs en RFC-buitendienstadviseur Theo van Beek wil Verlinde het gesprek aangaan met geïnteresseerde melkveehouders. Ook laten ze zuivelproducten zien en proeven die ze maken van weidemelk afkomstig uit de productielocatie in Aalter.


Over schaduw heenstappen

Volgens Van Beek noteerde hij die zaterdag al dertig contacten waar hij terecht kan voor een vervolggesprek. 'Natuurlijk komt ook het verleden aan bod toen RFC afscheid nam van Belgische melkleveranciers. De een kan daar begrip voor opbrengen en stapt nu over zijn schaduw heen en heeft interesse om lid te worden als de mogelijkheden er zijn. De ander kan dat niet en dat respecteren we.'

Mijs noemt het open gaan van de deur voor nieuwe RFC-leden een bijzonder moment. 'Voor het eerst in dertien jaar hebben we een heel ander verhaal te vertellen en mogen we de boer op. En dat is heel uitdagend.'

Die strijd om de melk en de gunst van de Belgische melkveehouder is even verderop op de beursvloer duidelijk merkbaar. De Nederlandse zuivelaar Royal A-ware pakt daar met een stand uit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer