Stigas: werken met runderen leidt regelmatig tot ongevallen

In de periode 2013 tot 2020 waren er in totaal zeven dodelijke ongevallen met rundvee. Daarbij was vijf keer een stier de boosdoener, meldt Stigas. Vaak was de ondernemer zelf het slachtoffer, maar ook gezinsleden komen helaas om. Buiten de ongevallen die het nieuws halen, komen ongevallen en incidenten met runderen regelmatig voor.

Stigas%3A+werken+met+runderen+leidt+regelmatig+tot+ongevallen
© Pixabay

Dat blijkt uit een enquête van Stigas, de organisatie die ondernemers en medewerkers in de agrarische sector helpt veilig, gezond en vitaal te werken. In de periode van november 2018 tot maart 2019 werd een onderzoek uitgevoerd onder rundveehouders. Daarvan vulden 109 ondernemers, met name melkveehouders, de enquête in. Ruim een derde daarvan had geen medewerkers in dienst.

Zo gaf de helft van de deelnemende bedrijven aan dat ze in de vijf voorgaande jaren één of meer incidenten hebben meegemaakt binnen het bedrijf. Daarbij gaat het om ongevallen of bijna-ongevallen. Bij 20 procent van de bedrijven was er in tenminste één geval sprake van letsel. Daarbij ging het vooral om kneuzingen en botbreuken. In 80 procent van de ernstige gevallen vond het incident plaats in de ligboxenstal of in de melkstal. Ook vonden incidenten plaats op het erf, in de afkalfruimte en bij de melkrobot.


Toename verwacht

Ruim 40 procent denkt dat het aantal ongevallen toeneemt. Ruim 26 procent denkt van niet, een derde heeft geen mening. De ondernemers die een toename verwachten, zien het vergroten van de werkdruk als een belangrijke oorzaak.

Ook verwachten ze dat de melkveebedrijven qua aantal dieren groter worden, waardoor de veehouder minder contact heeft met de dieren. Verder denken ze dat het fokprogramma invloed kan hebben op de veiligheid. Koeien worden in hun ogen steeds groter en/of wilder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer