Tien dodelijke ongevallen in agrarische en groene sector in 2021

De agrarische en groene sector betreurde vorig jaar tien dodelijke ongevallen. Dat zijn er twee meer dan in 2020, meldt Stichting Gezondheidszorg Agrarische Sectoren (Stigas).

Tien+dodelijke+ongevallen+in+agrarische+en+groene+sector+in+2021
© Nieuwe Oogst

Van de tien ongevallen betrof het drie keer een werknemer, twee keer een vrijwilliger, twee keer de ondernemer zelf en in de overige gevallen een kind, een gezinslid en een derde. De oorzaak was in vijf gevallen een machine: sorteermachine, voermachine en overreden worden door een heftruck en twee keer een shovel. Verder vonden er ongevallen plaats met een mestsilo (mestgassen), vallende hooibaal, een paard, een stier en tijdens het rietbranden.


De meeste ongevallen vonden plaats in de dierhouderij: twee in de rundveehouderij, twee in de varkenshouderij, een in de melkveehouderij en een keer in de paardenhouderij. Verder was er een dodelijk ongeval in de sectoren akkerbouw, fruitteelt en bos en natuur.


Rijdende machines

In de afgelopen tien jaar waren er in totaal 121 dodelijk ongevallen. Dat zijn gemiddeld twaalf ongevallen per jaar. In de tien jaar ervoor was het gemiddelde achttien ongevallen per jaar. De meest voorkomende oorzaak zijn ongevallen met (rijdende) machines. Hierbij gaat het relatief vaak om ongevallen met trekkers, heftrucks en shovels.

In 40 procent van de gevallen in de afgelopen tien jaar is het slachtoffer de ondernemer zelf. Ook betreft het vaak ongevallen met gezinsleden. Van de 28 gezinsleden betrof het in veertien gevallen een kind van onder de achttien jaar. Daarnaast betrof het in een geval een kind dat op bezoek was.


Terugdringen ongevallen

In het platform 'Veilig op 1' werkt de sector samen om blijvend aandacht te besteden aan het terugdringen van het aantal ongevallen. Aangesloten bij het platform zijn: LTO Nederland, Cumela, Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, AVIH, Fedecom, Nevedi, ForFarmers, Agrifirm, Nijhof-Wassink, ZuivelNL, RIVM, Nederlandse Arbeidsinspectie en Stigas.De FNV is geschokt over het aantal dodelijke ongelukken in de agrarische en groene sector. Linda Slagter, bestuurder van FNV Agrarisch Groen: 'Dit is verschrikkelijk voor de families van deze mensen, collega's en iedereen die bij de ongelukken betrokken is geweest. Iedere dode in onze sector is er één te veel; iedere dode in welke sector dan ook. We moeten naar nul dodelijke ongelukken.'


Extra aandacht

Vanuit het platform wordt ook dit jaar extra aandacht besteed aan het veilig werken met machines, de nummer één oorzaak van ongevallen. Stigas biedt bedrijven onder meer gratis machineadvies bij aanschaf of aanpassing aan een machine. Verder zijn er checklists en posters beschikbaar over de veiligheid op het bedrijf.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer