Inspectie SZW onderzoekt veiligheid rundveebedrijven

De Inspectie SZW is eind vorige maand gestart met de controle van vleesvee- en melkveebedrijven. Dit omdat er volgens de inspectie de afgelopen jaren te veel ongelukken plaatsvonden op dergelijke bedrijven. Tot en met november wordt een aantal bedrijven steekproefsgewijs bedrijven bezocht door een inspecteur.

Inspectie+SZW+onderzoekt+veiligheid+rundveebedrijven
© Jan van Liere

Volgens de Inspectie SZW is 'het aantal ongevallen in de agrarische sector zorgwekkend hoog. Niet alleen werknemers worden getroffen door ongevallen, maar vaak ook de ondernemer zelf, de meewerkende partner en/ of de minderjarige kinderen. Deze inspecties hebben dan ook als doel het aantal arbeidsongevallen te verminderen en de veiligheid te verbeteren'. Zo overleden vorig jaar drie personen op een melkveehouderij.

Tijdens het bezoek gaat de inspecteur na of het bedrijf voldoet aan de Arbowet en arboregelgeving. Dit betekent dat wordt gecontroleerd of de ondernemer beschikt over een actuele risico-inventarisatie & -evaluatie (RIE) en een basiscontract arbodienstverlening.


Project

De Nederlandse zuivelsector is zich bewust van deze veiligheidsproblematiek en heeft met het oog op verbeteringen sinds 2019 rond het thema veiligheid de krachten gebundeld in het project 'BoerVeilig'. Met dit project willen NMV, LTO Nederland, NAJK en NZO samen met ZuivelNL en Stigas de veiligheid in de melkveehouderij verbeteren.


Doel van het project is om een veilige werkvloer voor melkveehouders, hun familieleden, personeel en bezoekers te realiseren. ZuivelNL financiert dit project en geeft zo invulling aan een van de zeven doelen van de Duurzame Zuivelketen voor 2030.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer