Acht dodelijke ongevallen tijdens agrarisch werk in 2020

De sector 'agrarisch en groen' betreurde in 2020 acht doden. Dat aantal is gelijk aan 2019, maar minder dan het jaargemiddelde van de afgelopen tien jaar. De slachtoffers vielen bij zeven ongevallen tijdens het werk. Dat meldt Stigas, kenniscentrum en dienstverlener op het gebied van ongevallen- en verzuimpreventie.

Acht+dodelijke+ongevallen+tijdens+agrarisch+werk+in+2020
© Vidiphoto

Opvallend is dat alle dodelijke ongevallen gebeurden in de dierhouderij. Drie op een melkveehouderij en de overige op een dier-, rundvee-, varkens- en paardenhouderij. De meeste ongevallen gebeurden met machines (vier) en mestgassen (twee).

In de meeste gevallen was het slachtoffer de ondernemer zelf. Daarnaast kwamen er twee kinderen om het leven. Ook overleed er een vrijwilliger. Werknemers in loondienst waren in 2020 geen slachtoffer van een dodelijk ongeval.

Het is de derde keer in vier jaar dat het aantal dodelijke ongevallen onder de tien blijft. De afgelopen tien jaar waren er gemiddeld dertien dodelijke ongevallen per jaar. De tien jaar daarvoor gemiddeld achttien per jaar.

Dat het aantal dodelijke ongevallen lager is dan gemiddeld, mag geen reden zijn om de aandacht te laten verslappen, meent Stigas-werkgeversvoorzitter en LTO-bestuurder Wim van den Boomen. 'Veiligheid moet 'top of mind' blijven. Dat start op je eigen bedrijf. Bespreek gevaarlijke situaties met elkaar, leer van wat er misging en onderschat niet wat er mis kan gaan.'

Stigas heeft er de afgelopen jaren met het platform Veilig op 1 extra op ingezet het aantal ongevallen richting nul te laten gaan. 'We zijn er nog niet', zegt Van den Boomen. 'Maar het is goed om te zien dat er door de jaren heen sprake is van een daling. Ook in 2021 zetten we met het platform acties op om veilig gedrag te bevorderen.'

Waken voor onderschatting

Ook Jeroen Brandenburg, FNV-bestuurder en Stigas-werknemersvoorzitter, waakt voor onderschatting. 'Het is goed om te constateren dat onze aandacht voor veilig en gezond werken zijn vruchten lijkt af te werpen, maar elk ongeval is er één te veel. Bovendien staan we er als 'agrarisch en groen' in vergelijking met andere sectoren nog altijd niet zo goed voor. Aandacht voor veiligheid blijft wat mij betreft dan ook de komende jaren hard nodig.'

In het platform Veilig op 1 werken de volgende partijen samen: LTO Nederland, Cumela, Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, AVIH, Fedecom, Nevedi, ForFarmers, Agrifirm, Nijhof-Wassink, ZuivelNL, RIVM, Inspectie SZW en Stigas.

Dodelijke ongevallen in 2020

21 januari: Man overlijdt na val in gierput (rundveehouderij, ondernemer).
24 januari: Twee personen overlijden in een gierput (varkenshouderij, ondernemer en gezinslid).
23 februari: Man komt om het leven door ongeval met paard (paardenhouderij, vrijwilliger)
21 maart: Kind wordt overreden door vrachtwagen (dierhouderij).
30 april: Kind komt om bij een ongeluk met een landbouwvoertuig (melkveehouderij).
27 juli: Man raakt bekneld in melkmachine (melkveehouderij).
28 november: Man overlijdt tijdens werkzaamheden in een maissilo (melkveehouderij).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer