Brits onderzoek: stress belangrijke oorzaak agrarisch bedrijfsongeval

Stress en vermoeidheid zijn de belangrijkste oorzaken van bedrijfsongevallen in de agrarische sector. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Aberdeen.

Brits+onderzoek%3A+stress+belangrijke+oorzaak+agrarisch+bedrijfsongeval
© Huisman Media

De wetenschappers deden onderzoek naar de invloed van stress en vermoeidheid in de landbouw. Landbouw is, gemeten naar dodelijke ongevallen en gewonden, de gevaarlijkste industrie van het Verenigd Koninkrijk. Dit jaar nam het aantal dodelijke slachtoffers van ongevallen op boerenbedrijven met 60 procent toe naar 34. Dat is een stuk hoger dan het vijfjarige gemiddelde in het land. In Nederland kwamen vorig jaar acht mensen om het leven bij agrarische bedrijfsongevallen.

Onderzoeker Ilinca-Ruxandra Tone interviewde vijftien boeren uit het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Hen werd gevraagd bedrijfsongevallen te beschrijven op momenten dat ze moe of gestrest waren, gevolgd door vragen over hun algemene ervaring met stress en vermoeidheid in de landbouw.

De resultaten lieten zien dat bij alle gemelde ongevallen en incidenten sprake was van een verslechterd omgevingsbewustzijn. Zo werden veel dingen niet opgemerkt in situaties van stress en vermoeidheid. Ook kwam het voor dat boeren bijvoorbeeld de grootte van een voertuig verkeerd inschatten.


Bronnen van stress

Ilinca-Ruxandra Tone: 'We wilden weten wat de bronnen van stress en vermoeidheid in de landbouw zijn en hoe deze factoren de veiligheid van boeren kunnen beïnvloeden. Bovendien wilden we het verband onderzoeken tussen stress en vermoeidheid, gebrek aan situatiebewustzijn en veiligheid bij boeren. Dat is iets waar tot nu toe niemand naar heeft gekeken.'

'We ontdekten consequent dat stress en vermoeidheid van boeren een negatief effect kunnen hebben op hun mentale beeld van wat er gaande is. Dat leidt tot ongevallen en incidenten. Dit is enorm belangrijk, aangezien stress en vermoeidheid veelvoorkomende problemen zijn in de landbouw, naast ernstigere psychische problemen. Onze bevindingen breiden onze kennis uit om een verband te kunnen leggen tussen stress en vermoeidheid, en situatiebewustzijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer