Veel dodelijke slachtoffers in veehouderij

In de eerste zeven maanden van 2021 zijn er al zeven mensen dodelijk verongelukt op land- en tuinbouwbedrijven, bijna allemaal in de veehouderij. In heel 2020 waren dat er ook zeven, zo staat op de website van de campagne Veilig op 1.

Veel+dodelijke+slachtoffers+in+veehouderij
© Nieuwe Oogst

Het zijn vooral kinderen en 65-plussers die slachtoffer zijn van een bedrijfsongeval. Op een kalverhouderij kwam in mei een peuter om het leven toen hij onder de wielen van een shovel kwam. In juni stierf een stagiaire door een ongeval in een kippenschuur en die maand overleed ook een bejaarde man door een agressieve stier.

Vanwege het hoge aantal ongelukken in de melk- en rundveehouderij, voert de Inspectie SZW nu extra controles uit. De inspecties lopen tot december 2021.

Elk veebedrijf die met gezinsleden, stagiairs of zaterdaghulpen werkt, is verplicht een actuele risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben. Is er bij een controle geen RI&E, dan volgt een boete die kan oplopen tot 4.500 euro.


Letsel en leed

'Het aantal dodelijke ongevallen in de veehouderij is slechts het topje van de ijsberg. Onder dat topje is er nog zoveel letsel en leed. Elke boer heeft wel ervaring met kleine of grote ongelukken', zegt projectleider Marloes van Schaik van BoerVeilig. In samenwerking met Wageningen University & Research is daarom een inventarisatie gestart naar de oorzaken en het letsel van ongevallen in de veehouderij.

Mestgassen, contact met dieren, rijdende of gekantelde trekkers, beknelling in draaiende delen van machines en een val van hoogte zijn de meest voorkomende oorzaken van dodelijke ongevallen.

'Veehouders, tuinders en akkerbouwers hebben het vaak niet in de gaten', zegt Van Schaik. 'Maar ze hebben een van de meest gevaarlijke beroepen van Nederland.'


Top 5 gevaarlijke beroepen

Volgens cijfers van statistiekbureau CBS en onderzoeksorganisatie TNO staat deze groep in de top 5 van beroepen waar het vaakst een ongeval plaatsvindt met minimaal één dag verzuim. Denk aan het breken van ledematen, het verliezen van vingers of rugletsel.

Beroepen waar nog meer bedrijfsongevallen plaatsvinden, zijn die van beveiligingsmedewerkers, mensen die mobiele machines bedienen, machinemonteurs en bouwarbeiders.

Het leed na een bedrijfsongeval is groot, weet ook melkveehouder Rakesh de Vries in Terzool. Hij reed met zijn quad in een greppel en sloeg over de kop. Twee jaar later is de Fries bijna hersteld, maar zijn rug is nog wel een zwakke plek. 'Een ongeluk zit in een klein hoekje. Als je zoiets meemaakt, word je weer op scherp gesteld. Ik ben alerter en denk meer na over de gevolgen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer