Nader onderzoek naar 'uitzonderlijke' aanval op drachtige koe

BIJ12, het bureau dat voor de provincies onder andere de wolvenschade regelt, laat nader onderzoek doen naar welk dier op 9 mei een drachtige koe in het Brabantse Heeze heeft aangevallen.

Nader+onderzoek+naar+%27uitzonderlijke%27+aanval+op+drachtige+koe
© Twan Wiermans

De koe overleefde die aanval niet. Er is al een spoedanalyse uitgevoerd op DNA-materiaal dat bij de koe is afgenomen. Dat leverde geen eenduidig resultaat op, aldus BIJ12. De kwaliteit van het DNA-materiaal was onvoldoende, omdat het kadaver van het dier enkele dagen onafgedekt buiten heeft gelegen.


Provincie Noord-Brabant gaf opdracht voor de spoedanalyse, omdat de provincie snel wil weten of een wolf de koe heeft aangevallen. Dat zou zeer uitzonderlijk zijn. Wolven vallen weliswaar landbouwhuisdieren aan, maar een aanval op een volwassen koe is een grote uitzondering, volgens deskundigen.


Hond in de buurt

De spoedanalyse heeft geen bewijs opgeleverd voor een wolvenaanval, zegt BIJ12. Het is wel bekend dat er een hond in de buurt van de koe is geweest, maar ook voor beten van een hond is geen bewijs gevonden. Nu wordt meer informatie nagezocht om te achterhalen welk dier de koe aanviel. Het duurt een paar weken voor dat uitgebreidere onderzoek klaar is.
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer