Doodgebeten koeien onderzocht op wolven-DNA

De afgelopen dagen waren er twee meldingen van doodgebeten koeien, melden diverse media. Of dit het werk is van wolven, wordt nu onderzocht aan de hand van DNA-monsters.

Doodgebeten+koeien+onderzocht+op+wolven%2DDNA
© Pixabay

Het was woensdag raak in het Drentse Anderen, meldt RTV Drenthe. Veehouder Jos Ubels vond daar een koe met een gigantisch gat in de buik. Volgens de ondernemers was het dier niet ziek. Een specialist die DNA afnam om te bepalen welk dier de schade heeft berokkend, heeft volgens Ubels sterk het vermoeden dat het om een wolf gaat.

Ook in Noord-Brabant was het deze week raak. Hier werd maandag in een weiland tussen Someren en Heeze een dode drachtige koe gevonden met bijtletsel. Ook deze koe had een groot gat in de buik, meldt Omroep Brabant. Faunaschadeinstantie BIJ12 laat in opdracht van provincie Noord-Brabant met spoed onderzoeken of dit door een wolf komt. Hierdoor is uiterlijk 20 mei bekend of het dier daadwerkelijk door een wolf is aangevallen.

In de wei liepen nog drie andere drachtige melkkoeien. Ook die zijn aangevallen, wat te zien is aan kleine wondjes in de flank. Een BIJ12-woordvoerder meldt dat het op het oog lastig te zien is of de bijtwonden afkomstig zijn van een wolf of een hond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer