Plantum vraagt aandacht voor maatschappelijke waarde zaden

Plantum vraagt met een opvallende publieksactie aandacht voor de maatschappelijke waarde van zaden. In het Brabantse Den Bosch werden voorbijgangers en politici verleid om met eigen ogen het potentieel van een zaadje te bekijken.

Plantum+vraagt+aandacht+voor+maatschappelijke+waarde+zaden
© Plantum

'Hoe groots klein kan zijn', onder die noemer vraagt branchevereniging Plantum aandacht voor de maatschappelijke waarde van zaden. Voorbijgangers en politici gingen hierover in Den Bosch in gesprek met Charlotte Nederpel van Wageningen University & Research (WUR).

Voor de actie werden drie microscopen op verschillende plekken in de stad op sokkels gezet. Wie zich liet verleiden om door de microscoop te kijken, zag een aardappel-, gras- of bloemenzaadje en kon in gesprek met Nederpel. Deze gesprekken gingen over thema's als voedselzekerheid en biodiversiteit en de grootse bijdrage die deze kleine zaden hieraan kunnen leveren.
Internationale Plantendag

Aanleiding voor de actie is de internationale Fascination of Plants Day (FoPD), ofwel internationale Plantendag, een initiatief van de European Plant Science Organisation (Epso). In meer dan veertig landen wordt op deze dag aandacht gevraagd voor het belang van planten voor verschillende maatschappelijke thema's.


De tekst gaat verder onder de video

Plantum, de Nederlandse branchevereniging voor de sector zaden en jonge planten, houdt elk jaar een spraakmakende actie deze dag. Doel is om burgers en politiek bewust te maken van het belang voor de wereld en de maatschappij van planten en de sector zaden en jonge planten.


Verrassing effect

In de publieksactie van dit jaar heeft Plantum een belangrijke rol gegeven aan Nederpel als biologe, plantwetenschapper en het 'gezicht' van de sector zaden en jonge planten. Waar de microscopen en bijbehorende tekstborden zorgden voor aandacht en een verrassingseffect, zorgde de zij voor de koppeling met inhoudelijke thema's door in gesprek te gaan.

'Het was echt nieuwe informatie voor de mensen dat zaden zoveel impact hebben op de wereld', geeft de biologe aan. 'De onderwerpen zorgden soms voor wat discussie, maar dat was juist een mooie aanleiding om open het gesprek aan te gaan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer