Vandinter Semo wint Plantum duurzaamheidsprijs 2021

De zesde editie van de Plantum Duurzaamheidsprijs 2021 is gewonnen door Vandinter Semo. De zaadleverancier krijgt de duurzaamheidsprijs niet voor een eigen product, maar voor het in verbinding brengen van de juiste partijen op het juiste moment.

Vandinter+Semo+wint+Plantum+duurzaamheidsprijs+2021
© Marije Stomps

Er zijn in Nederland meerdere zaadmengsels op de markt die de biodiversiteit in weilanden vergroten. Deze mengsels zijn tot nu toe economisch niet haalbaar voor boeren of niet geschikt voor koeien. Pure Graze brengt een specifiek zaadmengsel op de markt – Saladebuffet - dat wel geschikt is voor de koe. Het mengsel bevat dertien tot negentien verschillende gras- en kruidensoorten, afgestemd op de grondsoort.

De verschillende soorten trekken verschillende insecten aan, wat ook een positief effect heeft op het aantal weidevogels. De verschillende kruiden en grassen hebben verschillende wortellengtes waardoor de bodemstructuur verbetert.


Bundeling van krachten

Het vernieuwende noemt het juryrapport de bundeling van krachten en de verbinding van vier individuele partijen – Pure Graze, LTO, Urgenda en Triodos – waarin Vandinter Semo een rol speelde. Op die manier levert de Nederlandse producent van graszaden, klavers en kruiden een bijdrage aan het vergroten van de biodiversiteit in onze Hollandse weilanden, schrijft het juryrapport.

Al meer dan 1.000 hectare grasland is ingezaaid met het nieuwe mengsel. De provincies Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Groningen haken ook aan, waardoor nu ook de overheid partij is geworden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer