Ketenpartijen bezorgd om aanpak pootgoedfraude

De pootaardappelketen, vertegenwoordigd door LTO Nederland, Plantum NL en de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO), heeft grote zorgen over de aanpak van fraude met pootgoed met vervalste NAK-certificaten. De drie organisaties hebben deze zorgen geuit bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV).

Ketenpartijen+bezorgd+om+aanpak+pootgoedfraude
© Nieuwe Oogst

De uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in april is mede aanleiding voor het ministerie van LNV om het handhavingsinstrumentarium onder de Zaaizaad- en plantgoedwet te herzien. In die uitspraak oordeelde de rechter dat de NAK in het betreffende geval – het ging om in de handel gebrachte ongekeurde vrachten teeltmateriaal – geen gebruik had kunnen maken van zijn bevoegdheid om het keuren van teeltmateriaal voor ten hoogste drie jaar op te schorten.

Het bedrijfsleven maakt zich zorgen over de toereikendheid van het handhavingsinstrumentarium in de plantaardige sector. Vertrouwen in het systeem van keuring en certificering is immers de basis voor een bloeiende pootgoedsector, stelt de pootaardappelketen.

Grote waarde

De pootaardappelsector is nationaal en internationaal van grote waarde voor een gezonde start van de aardappelteelt en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan voldoende en gezond voedsel in de wereld, stellen de ketenpartijen. Het NAK-certificaat speelt daarin een cruciale rol en moet boven elke discussie verheven zijn in het belang van de hele keten. Fraude met certificaten, zoals bovengenoemde zaak ook heeft duidelijk gemaakt, is daarom onacceptabel, stellen de drie organisaties.

Het bestaande handhavingsinstrumentarium van keuringsdiensten is gebaseerd op de Zaaizaad- en plantgoedwet 2005 en de Landbouwkwaliteitswet. Dit instrumentarium wordt geëvalueerd. Het streven is daarmee dit jaar te beginnen. Het ministerie van LNV neemt hierin het voortouw. De resultaten hiervan komen naar verwachting in 2022 beschikbaar.


Eigen verantwoordelijkheid

In de tussentijd zoeken het ministerie van LNV, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de NAK naar oplossingen binnen de bestaande regelgeving om fraude aan te pakken. Het ministerie heeft daarnaast aan de NVWA gevraagd om na te gaan of het mogelijk is om extra aandacht te geven aan de certificering van pootgoed in haar handhavingsbeleid. De ketenpartijen stellen daarbij dat een goede naleving van de regelgeving allereerst een verantwoordelijkheid is van de sector zelf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer