Plantum: duurzaamheidscriteria EU onvoordelig voor sierteelt

Als de Europese Unie (EU) duurzaamheidscriteria opneemt in nieuwe wet- en regelgeving, kan dat grote gevolgen hebben voor de sierteeltsector. Dat stelt brancheorganisatie Plantum in een analyse over de kwestie.

Plantum%3A+duurzaamheidscriteria+EU+onvoordelig+voor+sierteelt
© Han Reindsen

De Europese Commissie is bezig met het herzien van de richtlijnen voor het in de handel brengen van teeltmateriaal, onder andere die voor siergewassen. Daarbij houdt het dagelijkse bestuur van de EU rekening met de duurzaamheidsdoelen die het heeft vastgelegd in de Green Deal en boer-tot-bordstrategie.

De Europese Commissie speelt met de gedachte om duurzaamheidscriteria op te nemen voor toelating van rassen voor alle gewassen. Een nieuw ras zou dan alleen in de handel mogen worden gebracht als is aangetoond dat het voldoet aan criteria waaruit blijkt dat het bijdraagt aan een duurzamere teelt.


Hogere kosten

Volgens een analyse van Plantum kan dat grote gevolgen hebben voor de sierteeltsector. Als de Europese Commissie besluit dat ook rassen in de sierteelt op duurzaamheidscriteria moeten worden getest, heeft dat grote gevolgen voor de kosten van registratie. De officiële registratie alleen al brengt veel hogere kosten met zich mee, stelt de brancheorganisatie.

Een direct gevolg hiervan is minder diversiteit en minder keuze in de teelt en voor de consument. Het testen op duurzaamheidscriteria zorgt er alleen maar voor dat de financiële drempel om rassen te registreren hoger wordt en de afweging om een ras te laten registreren nog scherper moet worden gemaakt. Dit gaat dus direct ten koste van diversiteit en duurzaamheid.


Verschil met landbouwgewassen

Een andere nadelige bijkomstigheid is volgens Plantum het verschil met landbouwgewassen. Landbouwgewassen beslaan meer dan 90 procent van het bouwland in de EU. De geoogste producten zijn onderling uitwisselbaar en een input voor verdere verwerking. Resultaten uit het cultuur- en gebruikswaardeonderzoek geven de boer een idee van de te verwachten prestaties van het ras in opbrengst en eigenschappen die bijdragen aan een hogere opbrengst.

De Europese sierteeltsector is kleinschalig en zeer divers. Sierteeltproducten zijn consumentenproducten of merken, waardoor ze niet uitwisselbaar zijn. Elke vorm van testen geeft in de sierteelt weinig of geen informatie over de verwachte vraag naar het ras in de markt. Als elk sierteeltras moet worden getest voordat het op de markt komt, wordt dit een grote financiële last, concludeert de brancheorganisatie.

Duurzaamheid in de sierteelt wordt volgens Plantum vooral bereikt in de logistiek en in de teelt van de producten door het bepalen van de CO2-footprint en het gebruik van water en chemie terug te dringen. De handelsketen zelf is belangrijk in het verhogen van de duurzaamheidsniveaus via verschillende private certificeringssystemen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer