DLV Advies: 'Verkoop of benut latente stikstofruimte'

Veehouders doen er verstandig aan om latente stikstofruimte te benutten of te verkopen, stelt Jeroen van Boxmeer van DLV Advies. Zeker nu minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof heeft aangegeven kritisch naar deze latente ruimte te kijken. Ze wil de vergunningverlening koppelen aan de feitelijk geproduceerde stikstof.

DLV+Advies%3A+%27Verkoop+of+benut+latente+stikstofruimte%27
© Pixabay

Die koppeling aan de feitelijke ruimte zal de mogelijkheden voor de verkoop van latente ruimte sterk inperken, geeft Van Boxmeer als adviseur ruimtelijke ordening aan. 'De meeste stikstofrechten die nu worden aangekocht via extern salderen, zijn afkomstig van reeds gestopte boeren.'

Die hebben nog wel de vergunning, maar geen dieren meer op stal, weet hij. 'Het lijkt er sterk op dat dit straks niet meer mogelijk is, omdat alleen feitelijk geproduceerde stikstof nog telt als verkoopbaar.'


Use it or lose it

Bij DLV Advies komen om die reden nu al vragen binnen van gestopte veehouders, die overwegen de stal al dan niet tijdelijk toch weer vol te zetten met bijvoorbeeld een ronde varkens. Ze kunnen dan de stikstofrechten weer benutten en daarmee verkopen. Eigenlijk komt het volgens Van Boxmeer neer op ‘use it or lose it'.


• Voor de ondernemers die zich willen oriënteren op de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV), organiseert Nieuwe Oogst in samenwerking met DLV Advies een webinar. Het vindt plaats op maandag 23 mei om 20 uur. Meld je hier aan.

Hij geeft dan ook het advies om de vergunningsruimte zo veel mogelijk te benutten en er dus naar te streven ten minste eens in de drie jaar het aantal dieren te houden waarvoor de ondernemer ook een vergunning heeft. 'Dat zal ook zeker gevolgen hebben voor de prijs voor stikstofrechten. Je moet straks feitelijk actieve bedrijven uitkopen. Daar moet ook een stuk compensatie tegenover staan. Dat zal worden doorberekend in de prijs van stikstofrechten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer