Provincies vragen Van der Wal nogmaals om oplossing PAS-melders

Twaalf stikstofgedeputeerden hebben bij minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof nogmaals aangedrongen op een oplossing voor de PAS-melders. Dit obstakel moet volgens de Friese gedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) eerst worden weggenomen voor ze verder kunnen.

Provincies+vragen+Van+der+Wal+nogmaals+om+oplossing+PAS%2Dmelders
© Tienke Wouda

Het gesprek met Van der Wal vond dinsdag in Den Haag tijdens een 'heisessie' plaats. Fokkinga spreekt van een constructief met 'de benen op tafel overleg'. De sfeer was volgens hem goed. 'Het lijkt alsof we in paniek bij elkaar zijn gekomen, maar dit overleg was in april al gepland. We willen meer helderheid over onder andere de gebiedsgerichte aanpak en landschapsgrond. Landschapsgrond blijft vaag.'

De landelijke overheid vraagt bij het oplossen van de stikstofproblematiek heel wat van de provincies, stelt de gedeputeerde. 'Dan moet het Rijk ook boter bij de vis doen. Het heeft een bepaalde tempo en snelheid. Wij vinden zorgvuldigheid hierin heel belangrijk'.


Volgens Fokkinga was de bijeenkomst ook bedoeld om als provincies meer begrip voor elkaars situatie te krijgen. 'We hebben geprobeerd om op elkaars stoel te gaan zitten. Een provincie als Zuid-Holland is met haar havens heel anders dan bijvoorbeeld Friesland.'


Boerenbelangen

Vanuit enkele provincies en de Tweede Kamer werd woensdag opgeroepen dat provinciebesturen veel meer moeten opkomen voor het boerenbelang in de stikstofcrisis. De oproep kwam van Tweede Kamerlid Wybren van Haga en vier Statenleden uit Friesland, Groningen, Gelderland en Noord-Brabant. Zij stellen het ministerie van LNV vragen naar aanleiding van het vernietigen van natuurwetvergunningen door de rechtbank in Overijssel.

Volgens de landelijke en provinciale politici zijn boeren bang dat hun koeien niet meer buiten mogen zonder vergunning. 'Voor boeren wordt het stikstofbeleid onwerkbaar', geven ze aan. Zij willen weten wat de minister gaat doen 'om de stikstofterreur richting boeren per direct aan banden te leggen'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer