Natuurorganisaties ontevreden over stikstofplannen kabinet

Hoewel het kabinet miljarden euro's uittrekt om de natuur te beschermen en het stikstofprobleem aan te pakken, zijn natuurorganisaties totaal niet tevreden over de plannen voor landbouw en natuur voor de komende jaren.

Natuurorganisaties+ontevreden+over+stikstofplannen+kabinet
© Twan Wiermans

Wereld Natuur Fonds, de Vogelbescherming, Natuurmonumenten en LandschappenNL verwijten het kabinet 'een gebrek aan wilskracht', schrijft het ANP. De natuurorganisaties staan niet alleen in hun kritiek op het zogeheten Nationaal Strategisch Plan (NSP) voor de landbouw. Ook de Europese Commissie is er kritisch over.


In een brief aan het Nederlandse kabinet constateerde het dagelijks bestuur van de EU 'een gebrek aan concrete ambitie'. De voorstellen gaan wat de commissie betreft 'niet ver genoeg om de milieu-, biodiversiteits- en klimaatproblemen waarmee Nederland wordt geconfronteerd, aan te pakken'.


Te laat op gang

In het regeerakkoord is het aanpakken van de te hoge uitstoot van schadelijke stikstofverbindingen (ammoniak, stikstofoxiden) en het herstellen van de natuur een speerpunt. Volgens de natuurorganisaties komen investeringen echter te laat op gang en zou het best sneller kunnen.

Ze zouden graag zien dat het kabinet meer tempo maakt om bijvoorbeeld de landbouw rondom beschermde natuurgebieden natuurvriendelijk te maken. Door te schuiven met geldstromen zouden in 2023 al maatregelen genomen kunnen worden die nu pas voor een jaar later zijn voorzien, stellen de organisaties.


'Met een ambitieuzer NSP is het mogelijk om versneld de uitstoot van stikstof te verminderen, om de klimaatverandering tegen te gaan en om de waterkwaliteit te verbeteren', aldus de natuurclubs. 'Dit zijn allemaal zaken waar de natuur en de vele bedreigde soorten en ecosystemen veel baat bij hebben. Bovendien snakt de landbouwsector naar een heldere stip op de horizon met duidelijke doelstellingen en een visie voor de lange termijn. Dat is volstrekt onvoldoende opgenomen in het huidige NSP.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer