Europese Commissie mist informatie in Nationaal Strategisch Plan

De Europese Commissie waardeert de focus op groene doelen in het Nationaal Strategisch Plan (NSP) voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) dat Nederland heeft ingediend. Wel mist de commissie nog informatie in het op 29 december 2021 aangeboden plan.

Europese+Commissie+mist+informatie+in+Nationaal+Strategisch+Plan
© Peter Smit

Dat blijkt uit een brief die de Europese Commissie (EC) heeft gestuurd naar de EU-lidstaten over de ingediende plannen. De EC verwelkomt de overheveling van budget van het Europees Garantiefonds voor de Landbouw naar het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling. Het bedrag loopt op van 134 miljoen in 2023 tot 215 miljoen in 2027. Deze overheveling is gericht op de transitie naar een meer duurzame landbouw.

Landbouwminister Henk Staghouwer geeft in een brief aan de Tweede Kamer aan dat de reactie van de EC niet ongebruikelijk is. De observaties over het Nederlandse NSP betreffen in sommige gevallen dan ook meer algemene aandachtspunten. Die zijn in lijn met de observaties die ook andere lidstaten hebben ontvangen. Dat blijkt uit een samenvatting met hoofdlijnen van in totaal negentien observatiebrieven, die door de EC zelf is gepubliceerd.


Geen goed overzicht

Staghouwer constateert tegelijkertijd dat de Europese Commissie Nederland om meer informatie vraagt. Daarbij gaat het met name om meer inzicht in de interactie tussen het NSP en de inzet uit het coalitieakkoord. Dat werd pas twee weken voor het insturen van het NSP gepubliceerd, waardoor een goed overzicht van het voorgenomen beleid nog niet beschikbaar was.

Volgens de landbouwminister is het inmiddels wel mogelijk om de plannen voor het GLB te actualiseren. Dat kan door het verschijnen van de hoofdlijnen voor de gecombineerde aanpak van natuur, water en klimaat in het landelijk gebied. De observaties van de EC zijn volgens hem een eerste stap in het onderhandelingsproces over de goedkeuring van het GLB-NSP.


Onderhandelingen gaan verder

De minister zal in mei een meer gedetailleerde reactie op de observaties met de Tweede Kamer en de Europese Commissie delen. Op basis daarvan gaan de onderhandelingen verder. 'Ik zet in op een zo spoedig mogelijke goedkeuring van het GLB-NSP, met als doel een tijdige implementatie van het GLB. Het is van belang om boeren zo spoedig mogelijk zekerheid te kunnen geven. De Europese Commissie is van mijn inzet op de hoogte.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer