Boer mist landbouwanalyse in gebiedsproces Fochteloërveen

Landbouwgedeputeerde Klaas Fokkinga (FNP) gaat na waarom voor het lopende gebiedsproces bij het Friese Fochteloërveen geen landbouwanalyse is uitgevoerd, terwijl er wel een natuuranalyse kwam. Dat doet hij op aandringen van CDA-Statenlid Anne Schelhaas.

Boer+mist+landbouwanalyse+in+gebiedsproces+Fochtelo%C3%ABrveen
© Burt

Schelhaas voelde de gedeputeerde hierover aan de tand na inspraak woensdagavond van melkveehouder Cees Pieter van Burgsteden tijdens de commissievergadering over het Uitvoeringsprogramma Stikstof van provincie Fryslân.

Volgens de melkveehouder, die boert op een kleine kilometer van Natura 2000-gebied Fochteloërveen, is een analyse over de landbouw van wezenlijk belang om een gebiedsgerichte aanpak te doen slagen. 'Iedereen vond dat er een scan moest plaatsvinden, maar dat is niet gebeurd.' Het proces is echt frustrerend, het vond vooral achter de schermen plaats, gaf hij aan. 'Wij zijn daarom ook door de provincie overvallen met het uitvoeringsprogramma.'

Van Burgsteden meldde dat het programma de lopende gebiedsprocessen bij Natura 2000-gebied Fochteloërveen volledig plat slaat. 'Het uitvoeringsprogramma doorkruist alle vormen van proberen om er samen uit te komen. Hoe denkt u ooit weer beweging in het proces van samenwerking te krijgen op basis van gelijkwaardigheid?'


Achterstand

De landbouwsector haakte eind 2020 relatief laat aan bij het gebiedsproces om onder andere verdroging van het Fochteloërveen tegen te gaan en heeft nooit een inhaalslag kunnen maken, schetste Van Burgsteden. 'De plannen van andere partijen als waterschappen, provincies en gemeenten waren al redelijk omschreven. Wij hebben een inhaalslag proberen te maken door een landbouwvisie neer te leggen. Deze achterstand hebben we echter niet kunnen inlopen.'


Volgens de ondernemer hebben de plannen van de provincie niet alleen veel impact op de boeren, maar ook op de dierenarts, de voetbalvereniging, de kleine ondernemer uit het dorp en de school, betoogde de melkveehouder. 'Deelt u de mening dat deze effect hebben op de leefbaarheid van het gebied?' Ook wilde hij weten welke schaduwwerking de plannen op de prijsvorming van grond en gebouwen hebben. 'Ik merk dat de onzekerheid stagnatie oplevert.'

Schelhaas vroeg de gedeputeerde waarom het proces niet van onderop met de boeren is begonnen. Fokkinga gaf aan dat er een natuurdoelenanalyse is uitgevoerd, maar geen sociaaleconomische analyse. 'Waarom dat niet is gebeurd, weet ik niet precies. Ik wil het niet als excuus gebruiken, maar ik ben niet betrokken geweest bij het bestuurlijk overleg.' De gedeputeerde zegde toe om erop terug te komen.


Betere communicatie

Communicatie is heel belangrijk om het proces tot een goed einde te brengen, hield Schelhaas de gedeputeerde voor. Dat moet inderdaad beter, vindt ook Fokkinga. 'We zijn te veel afgegaan op formele settings. Het blijkt dat het in de gebieden zelf niet allemaal landt. Wij moeten daarom meer naar de gebieden toe. Dat hebben we ook een paar keer gedaan. Het is ook de bedoeling dat we keukentafelgesprekken met kleine groepen gaan voeren. We hebben geleerd dat we er nog dichter op moeten zitten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer