Geen ophokplicht meer in België

De ophokplicht voor pluimvee in België is sinds 14 mei opgeheven. Het risico op besmetting is volgens het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) nog wel aanwezig, maar flink minder dan de afgelopen maanden.

Geen+ophokplicht+meer+in+Belgi%C3%AB
© Twan Wiermans

De ophokplicht werd in België op 15 november 2021 door minister David Carlinval ingesteld. Omdat de dreiging van vogelgriep flink is verminderd, er zijn vijf weken geen besmettingen geweest bij pluimvee en drie weken bij wilde vogels, vond de minister het vanuit het oogpunt van dierenwelzijn niet wenselijk om hobbypluimvee en de vrije-uitloop dieren nog steeds op te hokken. Wel roept het FAVV de pluimveehouders op waakzaam te blijven.

Niet alle regels rondom de ophokplicht worden overigens afgeschaft. Het blijft verplicht om het pluimvee binnen te voeren en van drinkwater te voorzien. Buiten drinkwater geven is toegestaan als daar geen wilde vogels bij kunnen. Het pluimvee mag niet kunnen drinken uit oppervlaktewater. In de hoogrisicogebieden blijft het verder nodig om contact tussen wilde vogels en pluimvee te voorkomen, bijvoorbeeld met behulp van netten.


Slachtpluimvee

De huidige regeling omtrent het uitladen van slachtpluimvee blijft eveneens van kracht. Dat betekent onder andere dat het pluimvee 24 uur voor uitladen klinisch is onderzocht door een dierenarts. Uiterlijk tien dagen na uitladen moeten alle dieren zijn afgevoerd.
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer