Staghouwer: te vroeg voor opheffen regionale ophokplicht

Het is te vroeg om de ophokplicht voor pluimvee op regionale schaal op te heffen. Gezien de variatie in het type met vogelgriep besmette bedrijven, de verspreiding van het virus over Nederland en de verspreiding van de besmette wilde vogels, zou dat nu niet opportuun zijn.

Staghouwer%3A+te+vroeg+voor+opheffen+regionale+ophokplicht
© Niek Stam

Dat schrijft landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie) in reactie op Kamervragen van VVD'er Thom van Campen. Die stelt dat door de ophokplicht regionaal op te heffen er onnodige schade aan bedrijven kan worden voorkomen.

Staghouwer onderschrijft dat, maar de situatie rondom vogelgriep zou dat nu niet rechtvaardigen. 'Er is geen eenduidigheid in het verspreidingspatroon en uitbraken hebben zich voorgedaan op locaties die eerder niet bekend stonden als risicogebied. Een groot deel van Nederland kan worden beschouwd als geschikte overwinterlocatie van wilde vogels en daarom is het risico in heel Nederland als zeer hoog ingeschaald.'


Deskundigengroep

De minister geeft wel aan dat wanneer de deskundigengroep die de risicobeoordelingen doet het verantwoord vindt, de ophokplicht mogelijk weer regionaal kan worden afgeschaald. Dat is vorig jaar ook gebeurd.

Staghouwer doet ook een oproep richting de retail. Een deel van de supermarktketens kocht vorig jaar vrije-uitloopeieren in voor dezelfde prijs als vóór de ophokplicht. 'Ik zou het, gezien de huidige situatie, een mooi gebaar vinden als de retail daar dit jaar weer toe besluit.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer