Familie Verbeek loopt 2 à 2,5 cent per ei mis door ophokplicht

Er moeten structureel andere oplossingen komen voor de maatregelen en aanpak van vogelgriep. Daarvan is leghennenhouder Cor Verbeek uit het Betuwse Lienden overtuigd. 'Het vrije-uitloopconcept is anders ten dode opgeschreven.'

Familie+Verbeek+loopt+2+%C3%A0+2%2C5+cent+per+ei+mis+door+ophokplicht
© William Hoogteyling

Auto's rijden af en aan. 'Het is hier nog drukker dan bij Albert Heijn', roept een klant naar pluimveehouder Cor Verbeek uit Lienden. 'Dat moet ook', antwoordt de alerte Betuwse ondernemer.

De drukte bij de eier- en aardappelautomaat verbloemt mogelijk de zorgen die er zijn bij Cor en Tineke Verbeek. Ze zijn de derde generatie op het bedrijf. Zoon Albert zit in het eerste jaar van de opleiding veehouderij aan de HAS en helpt veel mee.


Telkens schrikken

'Je kijkt toch steeds angstvallig naar het nieuws', zegt Tineke Verbeek over vogelgriep. 'Waar nu weer? Het is telkens schrikken en je leeft ook mee, want je weet wat voor impact het heeft. Je hoopt dat het je eigen bedrijf niet treft.'

Ik weet niet waar die compensatie terechtkomt, maar niet bij ons

Cor Verbeek, leghennenhouder in Lienden

De familie Verbeek heeft zelf nog geen vogelgriep gehad op het bedrijf, maar in 2003 moest het wel preventief worden geruimd. Dat gold toen voor de hele regio. In directe omgeving zijn nu niet veel pluimveebedrijven. 'We zitten niet in een pluimveedicht gebied', zegt Cor Verbeek.


Duizenden euro's

Maar ook nu ondervindt het bedrijf de gevolgen van de vogelgriep. 'Voor onze vrije uitloop-eieren lopen we straks 2 tot 2,5 cent mis. Reken maar uit. Vorig jaar duurde de ophokplicht 34 weken. Het gaat om duizenden euro's. De supermarkten hebben het over compensatie. Ik weet niet waar die terechtkomt, maar in ieder geval niet bij ons.'


De ondernemer maakt zich zorgen over vogelgriep.
De ondernemer maakt zich zorgen over vogelgriep. © William Hoogteyling

Wat het extra pittig maakt, is dat de voerprijzen hoog zijn. 'Dat was vorig jaar ook al zo, maar daar komt nu weer wat bovenop. En denk ook aan de energiekosten. Die zijn 40 procent hoger. Ondernemen doe je over de lange termijn. Je moet financiële klappen kunnen opvangen, anders is je bedrijf niet gezond. Maar wat betreft vogelgriep beginnen de problemen nu steeds meer structureel te worden.'


Beter Leven-keurmerk

Familie Verbeek heeft twee stallen voor bruine scharrelkippen voor 1 ster Beter Leven-keurmerk en een Freilandstal met witte vrije-uitloophennen met 2 sterren volgens het Beter Leven-keurmerk. 60 procent van de eieren is goed voor 1 ster, 40 procent voor 2 sterren. De familie levert aan Van Raai Eierhandel.

Cor en Tineke Verbeek namen het bedrijf in 2008 over van de ouders van Cor. Tot die tijd was er ook nog melkvee. Cor Verbeek: 'Wij zijn daarmee gestopt. Dat heeft te maken met de gebiedsinrichting. Het is hier minder geschikt voor melkvee. Volledig richten op pluimvee paste ons inziens beter op deze plek.'


Endemisch

De ondernemer maakt zich zorgen over vogelgriep. 'Vooral over wat dit betekent voor het vrije-uitloopconcept. Vogelgriep kun je zo onderhand wel endemisch noemen. De laatste jaren hebben we telkens met een ophokplicht te maken gehad, vorig jaar zelfs 34 weken. Als we de huidige regels blijven houden, is het concept ten dode opgeschreven', stelt hij.

'En het is scheef. Waarom kan biologisch wel als biologisch worden verkocht en vrije uitloop na zestien weken niet meer? Biologisch wordt nooit afgewaardeerd. Afschaffen van de zestienwekentermijn is volgens mij de enige oplossing. Denk ook aan de melkveehouderij. Weidemelk wordt het hele jaar als weidemelk verkocht, terwijl de koeien minimaal 180 dagen in het jaar de wei in hoeven. De regel is voor ons onwerkbaar geworden.'


Vaccinatie

Een andere belangrijke oplossing ziet de pluimveehouderij in vaccinatie van leghennen tegen vogelgriep. 'Het is natuurlijk wel belangrijk dat daar goede afspraken over worden gemaakt, dat er wel afzet blijft voor pluimveeproducten', zegt Verbeek.

De pluimveehouder hoopt dat de overheid nog eens goed naar de huidige regels kijkt. 'Wat mij opvalt, is dat de vogelgriepuitbraken tot nu toe allemaal individuele gevallen zijn. Alleen in Hierden zijn een paar bedrijven na elkaar getroffen. Dat was in 2003 wel anders. Toen ging het echt via de lucht. Nu is het de vraag hoe het komt. Gebeurt dat via insleep, op de een of andere manier, of door bijvoorbeeld poep van overtrekkende vogels die via de ventilatie in stallen terechtkomt?'


Gedateerde regels

Er wordt volgens de Liendense ondernemer nu veel beter gelet op de hygiëne door pluimveehouders dan twintig jaar geleden. 'Dat is nu veel meer op orde. Maar de regels die we hebben, bijvoorbeeld de 10 kilometerzone, dateren nog allemaal uit de tijd van de grote uitbraak in 2003. Kan die niet worden teruggebracht naar 5 of 3 kilometer voor het transportverbod? Dat zou voor deze tijd veel passender zijn en het werkbaarder maken.'

Als de regels niet veranderen, is Verbeek genoodzaakt om in de toekomst af te stappen van vrije uitloop. 'Dat is natuurlijk niet niks. Een investering in een stal doe je toch voor minstens twintig jaar. In dat geval moeten we volledig over op 1 ster Beter Leven of naar 3 sterren. Maar het is zonde. De consument vindt dierenwelzijn belangrijk, de sector heeft er fors in geïnvesteerd. Hier moet een oplossing voor komen.'


Het pluimveebedrijf ligt langs de N320 bij Lienden.
Het pluimveebedrijf ligt langs de N320 bij Lienden. © William Hoogteyling


Van eieren en room tot geschenkpakket

Cor en Tineke Verbeek hebben een goedlopende eier- een aardappelautomaat. Hun pluimveebedrijf ligt langs de N320 bij Lienden en veel passanten weten de weg naar het bedrijf te vinden. Eieren zijn te verkrijgen in dozen en rekjes. Daarnaast kunnen klanten bij Verbeek terecht voor aardappelen, kakelroom en geschenkpakketten. De pakketten worden samengesteld door Tineke Verbeek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer