Europarlementsleden dringen aan op aanpassing norm vrije-uitloopei

De eis dat vrije uitloop-eieren na zestien weken worden afgewaardeerd naar scharreleieren moet worden aangepast. Europarlementsleden Annie Schreijer-Pierik (CDA), Bert-Jan Ruissen (SGP), Jan Huitema (VVD) en Tom Vandenkendelaere (CD&V, Vlaanderen) roepen in gezamenlijke schriftelijke spoedvragen de Europese Commissie op tot aanpassing van deze knellende zestienwekennorm.

Europarlementsleden+dringen+aan+op+aanpassing+norm+vrije%2Duitloopei
© Twan Wiermans

Volgens Europese handelsnormen mogen eieren van hennen met vrije uitloop slechts als 'eieren van hennen met vrije uitloop' in de handel worden gebracht als de toegang van de leghennen tot hun uitloop in de openlucht niet langer dan zestien weken is beperkt. Vanwege Europese en nationale regelgeving ter bestrijding van uitbraken van de vogelgriep zit pluimvee in onder andere Nederland en Beglië echter al maandenlang opgehokt.

Vorig jaar zaten leghennen in Nederland meer dan 33 weken opgehokt, waardoor de vrije-uitloopeieren afgewaardeerd moesten worden tot gewoon 'scharrelei' met een lagere opbrengstprijs. Overschrijding dreigt nu opnieuw in het huidige vogelgriepseizoen 2021-2022: in Nederland geldt dit al sinds 26 oktober en in België vanaf 15 november een landelijke ophokplicht en het einde lijkt nog niet in zicht.

'Door vast te blijven houden aan de huidige handelsnormen voor vrije-uitloopeieren komt het voortbestaan van de leghennensector met vrije uitloop in een groot deel van Europa in het geding', zo waarschuwen de Europarlementsleden. 'De Commissie moet echt doorpakken en de handelsnormen aanpassen aangezien Aviaire influenza zich op het Europese continent inmiddels lijkt te ontwikkelen richting endemische status ten gevolge van de vele besmette rondtrekkende wilde watervogels.'


Regels omzeilen

Niet alleen komt zo de levering van vrije-uitloopeieren voor dit marktsegment en de toekomst van het dierenwelzijnsconcept in gevaar, ook dreigt er een overaanbod aan reguliere scharreleieren met negatieve gevolgen voor de opbrengstprijzen van de gehele legpluimveehouderij in het algemeen.

De politici wijzen de Commissie er ook op dat sommige lidstaten en regio’s de normen in het verleden omzeilden door de ophokplicht korte tijd te onderbreken en deze vervolgens weer hervatten. 'Dit is onwenselijk en risicovol in deze vogelgriepsituatie en zorgt bovendien voor een oneerlijk en ongelijk speelveld op de ééngemaakte EU-eiermarkt.'


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer