LTO Noord verzet zich tegen uitkoop provincie Fryslân

LTO Noord is verbolgen over het stikstofplan van provincie Fryslân waarin onder meer het opkopen van meer dan honderd agrarische bedrijven in met name Zuidoost-Friesland is opgenomen. 'Het provinciebestuur maakt de verkeerde keuzes', stelt LTO Noord-bestuurder Fokke Hut.

LTO+Noord+verzet+zich+tegen+uitkoop+provincie+Frysl%C3%A2n
© Nieuwe Oogst

Het provinciebestuur presenteerde donderdag het Uitvoeringsprogramma Stikstof 2030. Volgens LTO Noord is dit plan slecht voor zowel de boeren als de regio in zijn geheel. Hut: 'Met de massale opkoop van boerenbedrijven worden de agrarische en economische structuur in de regio volledig uitgehold. De bereidheid van boeren om nog te blijven samenwerken met de provincie valt hierdoor weg', stelt Hut in een verklaring.


LTO Noord heeft steeds aangegeven dat participatie in gebiedsprocessen van belang is om in die processen ook agrarisch perspectief te behouden. 'De positieve dialoog hierover met de provincies Fryslân, Groningen en Drenthe was nog steeds gaande. Met dit plan van Fryslân komt dat in een ander daglicht te staan', oordeelt LTO Noord.


Massale uitkoop

De belangenbehartiger vindt 'massale uitkoop' van boerenbedrijven in de regio en principieel verkeerde keuze. Daarmee zijn er bijna geen mogelijkheden meer om binnen een gebiedsproces rond de Natura 2000-gebieden maatschappelijke opgaven te combineren met perspectief voor de sector, vindt de organisatie.

Voor Friesland werd tot nu toe gewerkt aan pilotgebieden waar wordt gekeken naar het model voor een succesvol gebiedsgerichte aanpak. Een aanpak waarbij de natuur verbetert, aan maatschappelijke opgaven wordt voldaan en boerenbedrijven kunnen blijven bestaan.

'De sector wordt geconfronteerd met een top-downbeleid waarbij de overheid zonder overleg dicteert', schrijft LTO Noord. Hut: 'Met dit top-downbeleid wordt de menselijke maat uit het oog verloren. Dit terwijl boeren juist graag samen met de overheid naar oplossingen zoeken. Gelet op het voorgaande en het feit dat draagvlak onder de landbouw voor deze koers volledig ontbreekt, roepen wij Gedeputeerde Staten van Fryslân op om te komen tot een heroverweging van het Uitvoeringsprogramma Stikstof 2030. We willen zo snel mogelijk in gesprek met de Friese politiek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer