Friese grondbank opgericht

De Friese grondbank is donderdag opgericht. Oud-wethouder van Leeuwarden Henk Deinum is als voorzitter aangesteld. Deelnemende partijen zijn onder andere Fries Grondbezit, LTO Noord, Friese milieufederaties, gemeenten, Wetterskip Fryslân, Kadaster en Staatsbosbeheer.

Friese+grondbank+opgericht
© Niels de Vries

Provincie Fryslân hoopt dat de grondbank een bijdrage kan leveren aan het oplossen van complexe vraagstukken zoals het stikstof- en veenweidevraagstuk. Ook bij gebiedsprocessen kan de grondbank helpen. 'Bij de natuur- en landbouwvraagstukken is de inzet van grond vaak een bepalende factor',?stelt natuurgedeputeerde Douwe Hoogland (PvdA).

'Grond is veelal een middel om te werken aan landbouwversterking door bijvoorbeeld vrijwillige verplaatsingen van bedrijven, maar ook een middel voor extensivering van de landbouw en het versterken van de natuur. Daarom hebben wij de grondbank ook opgenomen in ons bestuursakkoord. Met de oprichting van de grondbank willen wij met onze partners zien hoe wij de grond in Friesland zo optimaal mogelijk kunnen gebruiken', meldt de gedeputeerde.


Gebiedsprocessen

De grondbank kan helpen bij de inzet of het aankopen van gronden voor bijvoorbeeld gebiedsprocessen. De grondbank adviseert verder over de inzet van het provinciale krediet dat Provinciale Staten beschikbaar hebben gesteld.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  50 %
 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
Meer weer