FloraHolland kampt met ernstige logistieke problemen

Bloemenveiling Royal FloraHolland kampt in aanloop naar Moederdag met ernstige logistieke problemen. Eindtijden voor aanleveren bij klanten worden niet gehaald en doorlooptijden ver overschreden.

FloraHolland+kampt+met+ernstige+logistieke+problemen
© FloraHolland

Personeelstekort is het belangrijkste knelpunt bij de veiling. 'Structureel komen we 150 mensen in de logistiek tekort', zegt een woordvoerder van FloraHolland. Daar komt bij dat de aanloop naar Moederdag altijd voor extra drukte zorgt.

Dit jaar wordt die drukte nog versterkt door de energiecrisis. Telers hebben om kosten te besparen hun kassen koud of kouder gezet, waardoor bloemen en planten later worden geoogst dan normaal. Aan het begin van de piekperiode was er daarom minder aanvoer. Die bloemen en planten werden juist in de aanloop naar Moederdag op de klok aangeboden.


De werkelijke aanvoer wijkt hierdoor sterk af van de planning van de bloemenveiling. Kwekers voerden maandag 2 mei bijvoorbeeld bijna 2.500 karren meer aan dan verwacht. 'Dat zorgde voor een piek binnen de piek', legt de woordvoerder uit.


Groeiend volume voor de klok

Het gebeurde op meerdere dagen dat een locatie tientallen procenten extra bloemen en planten te verwerken kreeg. 'In Naaldwijk hadden we vorige week 14 procent meer bloemen en bij planten ruim 27 procent meer volume.' FloraHolland signaleert dat er in deze weken een groeiend volume voor de klok komt.

'De klok is nog altijd populair bij kwekers en kopers, zeker in tijden dat de marktomstandigheden onzeker zijn. Kopers stellen hun aankoopbeslissingen uit en kiezen voor de klok. Dat gaat overigens gepaard met meer fijnmazigheid.'


Kleinere aantallen

Klanten drukken bovendien kleinere aantallen, wat weer leidt tot een toename van het aantal transacties en een hogere splitfactor per kar. Dat leidt weer tot meer logistieke handelingen, waarbij ook een gebrek aan karren duidelijk wordt.

FloraHolland hanteert normaal gesproken een maximale doorlooptijd van 2,5 uur op de locaties in Aalsmeer en Rijnsburg en 3 uur in Naaldwijk. Dat is de tijd tussen het veilen en de levering aan de klant. Vaak duurt het in deze weken voor Moederdag veel langer.

De gestelde eindtijd van leveren, wordt bij herhaling met meer dan een uur overschreden. Als de veiling te laat levert aan klanten, komen deze kopers op hun beurt in logistieke problemen. De piekperiode voor FloraHolland loopt vanaf de weken voor Valentijnsdag (14 februari) tot na de Franse Moederdag (29 mei).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer