Ledenraad FloraHolland wijst Online Flower Auction af

De ledenraad van Royal FloraHolland wijst initiatief Online Flower Auction af. OFA is niet goed voor de coöperatie, stelt de ledenraad. 'Het is belangrijk dat FloraHolland als coöperatie bij elkaar blijft.'

Ledenraad+FloraHolland+wijst+Online+Flower+Auction+af
© Ronald Goedheer

Het oordeel van de ledenraad is een advies aan de directie van de veiling. Voordat deze met zijn mening naar buiten kwam, heeft het bestuursorgaan een toelichting gehad van de initiatiefnemers van OFA. Na dit overleg concludeert de ledenraad wel dat FloraHolland in zijn geheel, dus zowel als bedrijf als coöperatie, onvoldoende oog lijkt te hebben voor ledenbelangen.

OFA is een initiatief van Paul Holla (Holla Roses in Aalsmeer) en Arie van den Berg (Berg Roses in Delfgauw). Met moderne technieken en het veilen op basis van 'vandaag voor morgen' willen zij een 'toekomstbestendig veilproces' opzetten. De twee telers zijn lid van FloraHolland.

Online Flower Auction gaat aftuin veilen. Op dag één wordt geveild, de volgende ochtend leveren de kwekers voor zes uur vanaf de kwekerij aan de handel. Het is de bedoeling dat de nieuwe online veiling op 9 juni van start gaat.


Rem op ontwikkeling

Ook FloraHolland is van plan op deze manier te veilen, maar heeft vanwege weerstand bij een deel van de achterban de rem op deze ontwikkeling gezet. 'Onze leden hebben verschillende visies op zaken', legt een woordvoerder van de veiling de stap uit.

Algemeen directeur Steven van Schilfgaarde uitte al eerder zijn twijfels over de nieuwe veilplannen van de twee rozentelers. Hij gelooft niet dat OFA tegen lagere kosten bloemen kan veilen. Daarnaast versplintert de koopkracht door OFA. 'Dat komt de sector niet ten goede.'


Van Schilfgaarde denkt ook dat een tweede moment van prijsvorming, zoals bij OFA, niet goed is voor prijzen van sierteeltproducten. FloraHolland heeft vergevorderde plannen voor landelijk veilen, waarbij alle aanbod en vraag bij elkaar komt. Dat doet de veiling om zo een optimale prijsvorming te krijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer