FloraHolland verwacht miljoenenverlies

Royal FloraHolland verwacht dit jaar een verlies van miljoenen euro's. Dat zegt financieel directeur David van Mechelen van de bloemenveiling.

FloraHolland+verwacht+miljoenenverlies
© Royal Flora Holland

In het ergste geval komt FloraHolland voor tientallen miljoenen euro's in de min terecht, geeft Van Mechelen aan. De rode cijfers zijn het gevolg van de huidige energiecrisis. 'FloraHolland is dit jaar aan energie al 20 miljoen euro meer kwijt dan in 2021.'Daarnaast verloopt de handel in bloemen en planten slecht. Door de hoge energieprijzen voeren telers minder bloemen en planten aan. Hierdoor loopt de veiling provisie mis en verdient het bedrijf minder aan de diensten die het aanbiedt.


Veel kleiner aanbod

In de maand maart was het aanbod van planten op FloraHolland 10 procent lager dan vorig jaar. De aanvoer van bloemen bleef 13 procent achter op 2021. Door de oorlog in Oekraïne zijn ook de prijzen van sierteeltproducten ingezakt.

Volgens Van Mechelen is het tij met bezuinigingen niet te keren. 'Daarmee gaan we het verlies niet goed maken', weet de financieel directeur al na drie maanden bedrijfsvoering in 2022. De mogelijkheden tot kostenbesparingen zijn volgens hem beperkt. Dat komt doordat FloraHolland de afgelopen jaren al flink heeft bezuinigd.


Snelheid in transitie

De bloemenveiling is niet van plan in de dagelijke dienstverlening te snijden. Van Mechelen: 'Die moet goed blijven.' Evenmin wil FloraHolland kosten besparen op de implementatie van de strategie. De veiling zit in een transitie van fysieke marktplaats naar digitaal handelsplatform. 'Daarin willen we snelheid houden.'

Voor FloraHolland was 2021 financieel een goed jaar. Door hoge prijzen voor bloemen en planten kreeg de veiling veel geld in het laatje. De winst in 2021 bedroeg 6,5 miljoen euro. Het bedrijf leed in 2020 ook verlies.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer