FloraHolland: na goed 2021 volgt slecht 2022

Bloemenveiling Royal FloraHolland heeft financieel-economisch een puik 2021 achter de rug. Na een verlies in 2020 boekte het bedrijf een winst van 6,5 miljoen euro. Dit jaar stevent de veiling weer op een miljoenenverlies af, is al duidelijk.

FloraHolland%3A+na+goed+2021+volgt+slecht+2022
© FloraHolland

FloraHolland laat een goed coronajaar 2021 achter zich. Het bedrijf boekte een winst van 6,5 miljoen euro, het beste netto resultaat in zes jaar, terwijl de veiling in 2020 nog met een verlies van 5,8 miljoen euro kampte. De coronacrisis zorgde er dat jaar aanvankelijk voor dat de bloemen- en plantenhandel instortte.

Vorig jaar stuwde corona de bloemen- en plantenverkoop, consumenten gaven er meer geld aan uit. Dit leidde tot goede prijsvorming op de marktplaatsen van de bloemenveiling. De gemiddelde stuksprijs klom met 17 procent naar 0,48 euro. In het voorgaande jaar was het 0,41 euro.

FloraHolland boekte hierdoor een recordomzet van 5,6 miljard euro (tegen 4,7 miljard in 2020), wat borg stond voor hogere inkomsten uit provisies. De bedrijfsopbrengsten kwamen uit op 392 miljoen euro, 15 procent boven het niveau van 2020.

Tegenover hogere opbrengsten staan oplopende bedrijfslasten. Die klommen met ruim 10 procent naar een totaal van 381 miljoen euro. Stijgende loonkosten door meer inhuur van externe krachten, een cao-verhoging en een eenmalige cao-uitkering liggen hieraan ten grondslag.

Het investeringsbedrag van 68 miljoen euro lag in 2021 bijna 22 procent hoger dan in 2020. De veiling heeft geld gestoken in het digitale platform Floriday, nieuwe logistiek met orderpicken en vastgoed in Aalsmeer.

Bedrijf in transitie

Volgens Steven van Schilfgaarde, algemeen directeur van FloraHolland, heeft corona de sierteelttrends van digitalisering, internationalisering en verduurzaming bespoedigd. Het bedrijf zit in een transitie van fysieke marktplaats naar digitaal handelsplatform met een breed dienstenaanbod.

Deze wijziging is ingezet omdat het oude, op de klok gebaseerde verdienmodel onder druk staat. De inbreng van klokverkoop daalt al jaren. Van de totale productomzet kwam vorig jaar 39,5 procent via de klok binnen. Tien jaar geleden was de inbreng nog 54,9 procent.

De cijfers van 2021 staan in schril contrast met wat de veiling dit jaar te wachten staat. 'We verwachten voor 2022 een verlies van miljoenen euro's', zegt financieel directeur David van Mechelen.

In het ergste geval komt FloraHolland voor tientallen miljoenen euro's in de min terecht. De rode cijfers zijn het gevolg van de huidige energiecrisis. 'FloraHolland is dit jaar aan energie al 20 miljoen euro meer kwijt dan in 2021.

Daarnaast verloopt de handel in bloemen en planten stroef. Door de hoge energieprijzen voeren telers minder aan, waardoor het bedrijf provisie misloopt en minder verdient aan de diensten die het aanbiedt.

Prijzen ingezakt

Het aanbod van planten op FloraHolland was bijvoorbeeld in maart 10 procent lager dan vorig jaar. De aanvoer van bloemen bleef 13 procent achter op 2021. Door de oorlog in Oekraïne zijn ook de prijzen van sierteeltproducten ingezakt.

Volgens Van Mechelen is het tij met bezuinigingen niet te keren. 'Daarmee gaan we het verlies niet goedmaken', weet hij al na drie maanden bedrijfsvoering in 2022.

De mogelijkheden tot kostenbesparingen zijn volgens Van Mechelen beperkt. Dat komt doordat FloraHolland de afgelopen jaren al flink heeft bezuinigd. 'Het wordt een pittig jaar.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer