FloraHolland: 'Omzetdaling hakt er stevig in'

Royal FloraHolland realiseerde in maart een bloemenomzet die 31 procent lager is dan in dezelfde maand een jaar eerder. 'Die daling hakt er stevig in. Zeker omdat er geen vooruitzicht is dat de marktsituatie snel verandert', meldt een woordvoerder.

FloraHolland%3A+%27Omzetdaling+hakt+er+stevig+in%27
© West Country Media

'Daarbij past de kanttekening dat 2021 een goed jaar was wat betreft prijsvorming', licht de woordvoerder de omzet toe. Het lagere volume van de Nederlandse productie heeft te maken met de hoge energieprijzen. Kwekers zetten hun kassen soms koud en schroeven de belichting terug.

Daarnaast zorgt de hoge inflatie en onzekerheid in de markt internationaal voor een mindere vraag. Die komt tot uiting in lagere prijzen. Dat laatste effect doet zich ook voor bij kamer- en tuinplanten. Bij kamerplanten was de omzet 21 procent lager dan vorig jaar en bij tuinplanten nam de omzet af met 12 procent.

De oorlog in Oekraïne heeft eveneens een grote impact. In de eerste twee maanden van dit jaar lag de omzet boven het niveau van vorig jaar. De vraag verminderde sterk in maart. Een vergelijking is te trekken met 2020, toen halverwege maart de coronacrisis begon en die een negatief effect had op de sierteelt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer