Abrupt einde aan goede prijsvorming bloemen

De prijzen voor bloemen zijn bij Royal FloraHolland in maart ingezakt. Hiermee is een einde gekomen aan een lange periode van goede prijsvorming.

Abrupt+einde+aan+goede+prijsvorming+bloemen
© Royal Flora Holland

De bloemenmiddenprijs is tot en met 16 maart 22 procent achtergebleven bij vorig jaar. Maar de grootste teruggang vond vorige week (10) plaats. De gemiddelde prijs daalde met 27 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2021, meldt een woordvoerder van de veiling.

FloraHolland noteerde vorige week een bloemenomzet die iets meer dan 30 procent lager is dan een jaar eerder. De aanvoer voor de klok was 7 procent kleiner en bij de directe stromen nam het volume met 24,6 procent af.Volgens FloraHolland is de teruggang van het aanbod vooral het gevolg van een kleinere Nederlandse productie. Dit komt door de hoge energieprijzen. 'Het ziet ernaar uit dat de prijs van energie hoog blijft en zelfs nog kan stijgen', zegt een woordvoerder van de bloemenveiling.

'Naast de kosten van verwarming en belichting werken de hoge energieprijzen door in het transport', vervolgt de woordvoerder. De kosten hiervan zijn sterk gestegen, op de weg en in de lucht.

Als andere factor voor de plotse ommezwaai van de markt noemt de FloraHolland-zegsman de oorlog in Oekraïne. 'Die zorgt voor vraaguitval in dat land, Rusland en Wit-Rusland.'


Invloed bloemenfeestdagen

De verschuiving van het aanbod naar alternatieve markten heeft volgens FloraHolland een negatief effect op de prijsvorming. Tot de datum dat de oorlog in Oekraïne uitbrak, hielden de bloemen hun hoge prijzen vast, mede door bloemenfeestdagen als valentijn en vrouwendag.

Het latere tijdstip waarop de Engelse Moederdag wordt gevierd, is volgens de FloraHolland-woordvoerder ook debet aan de instorting van de bloemenprijs. Vorig jaar vond deze feestdag plaats op 14 maart, dit jaar op 27 maart, bijna twee weken later.De woordvoerder wijst erop dat de verschillen tussen individuele kwekers en handelaren groot kunnen zijn, al naar gelang de teelt en exportbestemming. Net als de impact van energieprijzen op bedrijfsvoering en transport. 'De hoge kosten van energie en transport hebben voor veel kwekers een grote financiële impact en leiden tot grote zorgen op bedrijven.'

FloraHolland merkt ook dat er meer aanvoer beschikbaar komt van andere markten, bijvoorbeeld uit Afrika. Het aanbod daarvandaan trekt weer iets aan, nadat eerder hoge luchtvrachtkosten deze markt sterk beïnvloedde.

De aanvoer van lelie, chrysant, gerbera en alstroemeria op FloraHolland was in maart beduidend kleiner dan in dezelfde maand van 2021. 'De afname bij roos was het kleinst', aldus de woordvoerder. De aanvoer van deze bloem nam al eerder dit jaar sterk af.


Omzet veiling onder druk

Door de teruggang van prijsvorming en volume in de laatste twee weken is van de omzetgroei bij FloraHolland in 2022 nog maar een klein deel over. De omzet steeg in januari met 25 procent en in februari met 5 procent.

Kleinere volumes en lagere prijzen hebben invloed op de inkomsten van de bloemenveiling. Die blijven achter. Daarentegen stijgen de kosten door de hoge energieprijzen. Bovendien kampt het bedrijf met een personeelstekort.

Evenals bij de bloemen staat de aanvoer van planten bij de veiling onder druk. Tot en met 16 maart bedroeg de afname van het volume ruim 16 procent. Maar de prijzen in die periode bij klok en direct zijn vergelijkbaar met vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer