Vogelgriep op legkippenbedrijf Barneveld

Op een legbedrijf met 17.000 kippen in het Gelderse Barneveld is vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Het betreft een bedrijf dat ligt in de 1 kilometerzone rondom de uitbraak in Terschuur waar zondag vogelgriep is vastgesteld.

Vogelgriep+op+legkippenbedrijf+Barneveld
© Nieuwe Oogst

Het bedrijf in Barneveld was het enige bedrijf binnen die zone rond het het getroffen bedrijf in Terschuur en zou preventief worden geruimd, wat al is gebeurd. De ruiming is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf in Barneveld liggen vier pluimveebedrijven waarvan er op drie pluimvee aanwezig is. Deze drie bedrijven worden uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen.


Pluimveedicht gebied

De bedrijven liggen in een pluimveedicht gebied. Wanneer er niet preventief wordt geruimd, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden.


Binnen de 3 kilometerzone liggen negentien andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend voor onderzoek op vogelgriep. Daarnaast worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen.


Tekst gaat verder onder kaart:


Een aantal van de bedrijven in de 3 kilometerzone is al meegenomen in de bemonstering en monitoring na andere besmettingen in dat gebied.

In de 10 kilometerzone liggen nog 230 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in zones waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd na besmettingen in Voorthuizen, Lunteren en Barneveld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer