Vogelgriep op vermeerderingsbedrijf in Terschuur

In het Gelderse Terschuur is op een vermeerderingsbedrijf met kippen vogelgriep H5 vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 28.600 dieren op het besmette bedrijf geruimd. Dat meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+op+vermeerderingsbedrijf+in+Terschuur
© Twan Wiermans

In de 1 kilometerzone rondom het besmette bedrijf is nog één bedrijf met pluimvee. Dit bedrijf, dat in een pluimveedicht gebied ligt, wordt uit voorzorg geruimd om verspreiding naar de omliggende bedrijven te voorkomen. Wanneer er niet preventief wordt geruimd, kan de besmetting zich in dit gebied snel naar omliggende bedrijven verspreiden. De NVWA voert de ruiming uit.

Binnen de 3 kilometerzone liggen 23 andere pluimveebedrijven die door de NVWA worden gescreend voor onderzoek op vogelgriep. Ook worden deze bedrijven de komende veertien dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. Een deel van de bedrijven in de 3 kilometerzone is al meegenomen in de bemonstering en monitoring na andere besmettingen in dat gebied.Vervoersverbod

In de 10 kilometerzone liggen nog 235 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct het vervoersverbod. Een groot deel van deze bedrijven ligt in de zone waar eerder een vervoersverbod voor is afgekondigd na de besmettingen in Voorthuizen, Lunteren en Barneveld.


Tekst gaat verder onder kaart:

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.


Vervoersverbod risicovogels

Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt – en om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden –, geldt ook een vervoersverbod voor risicovogels in de regio 7 Gelderse Vallei Noord die hierbij aansluit.

Verder geldt nog het vervoersverbod voor risicovogels voor regio 10 Gelderse Vallei Zuid die al was ingesteld na de besmetting in Barneveld op 15 april. Op het vervoersverbod voor risicovogels in regio 7 en regio 10 geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagkuikens.


Jachtverbod

Ook gelden aanvullende regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder meer verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Door de besmetting op de locatie in Terschuur wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten.

Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen. Specifieke maatregelen in de beschermings- en bewakingszone rondom het bedrijf in Terschuur zijn hier te vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer