'Nu geld halen uit transitiefondsen is ongepast'

Is de voedselzekerheid in gevaar als gevolg van de oorlog in Oekraïne? Wageningse onderzoekers voorspellen geen Europese tekorten.

%27Nu+geld+halen+uit+transitiefondsen+is+ongepast%27
© Dirk Hol

De gevolgen van de oorlog zullen zeker langdurig merkbaar zijn voor de export van diverse grondstoffen zoals zonnebloemproducten en granen vanuit het geteisterde land. De gemiddelde Europeaan zal vooral hinder ondervinden van stijgende prijzen en inleveren op koopkracht. De voedselzekerheid is niet in het geding, stelt Wageningen Economic Research.

Zorgelijker is de verwachte situatie voor minderbedeelden in de wereld, ook in Europa. De prijzen kunnen zo hoog oplopen dat bepaalde producten onbetaalbaar worden. Dit kan leiden tot sociale, politieke en economische onrust. Terecht dat het kabinet werk maakt van koopkrachtherstel.

Het viel deze week op dat er geluiden opgaan in de landbouw en de politiek om de ingezette landbouwtransitie stop te zetten vanwege de oorlog. Want waarom vergroenen en miljarden uitgeven aan de stikstof- en klimaataanpak als de voedselzekerheid in het geding zou zijn? Het Europese landbouwbeleid dat aanstuurt op een meer duurzame productie, moest daarom direct worden herzien.

De voedselzekerheid is niet in het geding, stelt Wageningen Economic Research

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Die redenering is te kort door de bocht. In plaats van stappen achteruit te zetten, noopt de nieuwe situatie als gevolg van de Russische inval in Oekraïne tot een versnelling van de verduurzaming van de land- en tuinbouw en voedsel. Hoewel alternatieven niet zomaar voor het oprapen liggen, dwingt de oorlog ons minder afhankelijk te worden van olie en gas en versneld over te stappen op duurzame energie.

Hetzelfde geldt voor alternatieven voor kunstmest waarvan de prijzen eveneens omhoogschieten. Is het niet juist nu het moment om fors in te zetten op groene circulaire meststoffen? Een ontwikkeling waar Nederland al lang voor pleit in Brussel.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

De suggestie om nu geld uit landbouwtransitie- en klimaatfondsen te onttrekken, is daarom ongepast. Immers, de ingezette klimaat- en stikstofaanpak dragen juist bij aan voedselzekerheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer