'Voedselbeleid? Retail en consument zijn aan zet'

Deze week verscheen een Kamerbrief over voedselbeleid. Het is voor het eerst in jaren dat er op strategisch niveau weer wordt nagedacht over het voedselvraagstuk en de rol van alle ketenpartijen daarbij. Want boer en tuinder produceren al jaren duurzamer voedsel dan de consument koopt en de supermarkt in het schap legt.

%27Voedselbeleid%3F+Retail+en+consument+zijn+aan+zet%27
© Dirk Hol

Laten we beginnen bij de consument. Als het aan het kabinet ligt dan gaat deze meer eten volgens de bekende schijf van vijf, wordt de verhouding dierlijk-plantaardig voedsel fifty-fifty – dat is nu 60-40 – met meer biologisch voedsel en minder voedselverspilling. Supermarkten, horeca en cateraars krijgen een voortrekkersrol. Die moeten duurzaam en gezond voedsel veel prominenter gaan wegzetten. De retail moet de consument zo veel mogelijk verleiden om te kiezen voor gezonde en duurzame versproducten. Keurmerken kunnen hierin een nog prominentere rol gaan spelen.

Landbouwminister Henk Staghouwer sluit ook prijsprikkels niet uit. Denk aan het verlagen van de btw op groenten en fruit en een suikertaks. Ook wil de minister onderzoeken hoe een heffing op vlees mogelijk kan zijn, een vleestaks. De opbrengst daarvan zou dan bedoeld zijn voor de sector zelf.

Dat voorstel sloeg in als een bom. Allerlei organisaties en tal van politici wisten niet hoe snel ze moesten reageren. Persberichten, tweets en videoboodschappen buitelden over elkaar om duidelijk te maken dat een vleestaks onverstandig, onzalig en uit den boze is. Waardoor het integrale voedselbeleid vervolgens volledig uit beeld verdween.

Eindelijk staat hele keten centraal in het voedselvraagstuk

Esther de Snoo, hoofdredacteur Nieuwe Oogst

Dat laatste is jammer want na de aanzet voor kringlooplandbouw door voorganger Carola Schouten in het vorige kabinet, is de aandacht voor een voedselstrategie volledig op de achtergrond geraakt. Het is heel goed dat er nu een plan komt waarbij de hele keten verantwoordelijk wordt gemaakt voor de uitvoering van een gezondere en duurzamere voedselstrategie. En niet alleen de producenten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer