Koning Willem-Alexander snuffelt aan criminele ondermijning

Het was woensdag een speciale dag voor melkveehouders Herbert en Annelies Verploegen in het Gelderse Winssen. Koning Willem-Alexander legde in het gebied een werkbezoek af dat in het teken stond van ondermijning op het platteland. Op het erf van hun bedrijf snuffelde de koning aan het thema.

Koning+Willem%2DAlexander+snuffelt+aan+criminele+ondermijning
© APA Sjef Prins

Herbert Verploegen zegt het belangrijk te vinden om het thema ondermijning meer aandacht te geven, omdat juist criminaliteit zo ontwrichtend werkt in een plattelandsgemeenschap. 'Toch is niet iedereen ermee bezig, terwijl als je er goed op let, het aan de orde van de dag is. Je moet de mensen dus alert maken.' Mede daarom was de boer blij dat hij door het bestuur van gemeente Beuningen werd benaderd voor deelname aan het koninklijke werkbezoek.

De melkveehouder in het Rijk van Nijmegen merkt bijvoorbeeld al een tijdje dat het aantal afvaldumpingen in het gebied toeneemt. En ook bij hem is wel eens iemand aan de deur geweest om te vragen of hij een deel van de schuur wilde verhuren. 'Dat was nu niet echt een type waar ik veel vertrouwen in zou hebben. Dus het antwoord was al snel nee.'


Gang van zaken

Het staatshoofd toonde zich zeer belangstellend naar de gang van zaken op het bedrijf en hun ervaring met het thema ondermijning, meldt Verploegen. 'De koning vroeg echt door, ook al was er maar vijf minuten om met ons te praten.'

De melkveehouder zegt te hebben benadrukt dat er keuzes moeten worden gemaakt om het platteland goed leefbaar te houden. 'Kleine nevenfuncties leveren voor ons als agrarisch ondernemers onvoldoende op. En als je geen opvolger hebt, ben je in de afbouwfase van je bedrijf extra kwetsbaar.'


Kijkje in de stal

Naast een kijkje in de stal, waarin zo'n 140 stuks melkvee staan, was op het erf een voorlichtingscontainer neergezet. Daarin kon Willem-Alexander bekijken hoe een drugslab eruitziet en ruiken wat voor geur vrijkomt bij de productie van amfetamines en andere synthetische drugs.


Koning Willem-Alexander doet op het werkbezoek ook een reuktest in een drugscontainer.
Koning Willem-Alexander doet op het werkbezoek ook een reuktest in een drugscontainer. © APA Sjef Prins

Later volgden op de locatie twee discussies aan gesprekstafels over signalering en oplossingsrichtingen. 'Daar kwam de problematiek goed naar voren', stelt Verploegen tevreden vast. In totaal was het gezelschap dik een uur op het bedrijf, waarna in het dorpshuis nog een groepsgesprek werd gevoerd met het bevoegd gezag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer