Koningin Máxima mest de stal uit op zorgboerderij Op Aarde

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn zaterdag in het kader van de actie NLdoet van het Oranje Fonds aan de slag gegaan op zorgboerderij Op Aarde in het Zuid-Hollandse Brielle. Zij schuwden niet de handen vuil te maken in de schapenstal en de boomgaard.

Koningin+M%C3%A1xima+mest+de+stal+uit+op+zorgboerderij+Op+Aarde
© ANP

Zorgboer Arjan Monteny, ook voorzitter van LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw, was in zijn nopjes met het hoge bezoek. 'Het voelt als erkenning voor wat we met onze vrijwilligers doen op ons bedrijf. Ze zeiden dat ze ons werk appreciëren. Het was bijzonder. En ze hebben hard gewerkt.'

Het koninklijk paar verbleef een paar uur op het bedrijf. In die tijd snoeide koning Willem-Alexander de fruitbomen. Koningin Máxima hielp onder meer met het uitmesten van de schapenstal. 'Ik zei nog dat het geen werk was voor een koningin, maar ze wilde het per se doen', zegt Monteny.


Gesprek over koetjes en kalfjes

Tijdens de klussen had Monteny de kans om het gesprek aan te gaan over 'hoe het reilt en zeilt op de zorgboerderij'. 'Het ging ook letterlijk over koetjes en kalfjes. Maar ze waren ook geïnteresseerd in onze vrijwilligers. Mijn vader van 80 hielp ook. Dat vond koningin Máxima geweldig.'

Het bezoek was niet de eerste kennismaking van Monteny met koning Willem-Alexander. De koning bracht in 2020 een bezoek aan LTO om te spreken over de gevolgen van de coronapandemie. Daarbij was Monteny ook aangeschoven. 'Hij refereerde nog aan dat bezoek', zegt de voorzitter van LTO-vakgroep Multifunctionele Landbouw. 'We hebben het gehad over de nasleep van corona in de land- en tuinbouw.'

Prinses Beatrix hielp vrijdagochtend voor NLdoet mee op kinderboerderij De Schaapskooi in het Utrechtse Bilthoven. De 84-jarige Beatrix plantte bloemen, voerde geiten en konijnen en sloot de dag af met het verven van een schuur.


Vrijwilligersactie

NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland en vindt dit jaar voor de achttiende keer plaats. Op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart konden belangstellenden op 5.500 plekken in Nederland op een laagdrempelige manier kennismaken met vrijwilligerswerk. Het koninklijk paar is beschermpaar van het Oranje Fonds.

Multifunctionele boerderij Op Aarde is een boerenbedrijf gecombineerd met zorg en zingeving en wil een ontmoetingsplek zijn voor iedereen. Naast het produceren en de verkoop van voedsel biedt Op Aarde zaalverhuur en activiteiten rond zingeving. Daarnaast is er zorgboerderij Op Aarde. Hier kunnen thuiswonende ouderen met beginnende dementie terecht voor dagbesteding. De ouderen werken mee in en om de boerderij. Ze verzorgen de dieren en doen klusjes in de werkplaats.


Webinar: Zo promoot u uw eigen versproducten

Producten in de supermarkt worden steeds duurder door de stijgende inflatie en de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. In de coronacrisis wist de consument de boer en tuinder al beter te vinden, dat wordt nu ook door economische redenen steeds meer. Het belang van gezond, vers voedsel tegen een redelijke prijs neemt alleen maar toe. Hoe kunnen we als sector de consumptie van bijvoorbeeld gezonde groenten en fruit stimuleren? Nieuwe Oogst en Bayer organiseren een webinar over hoe u als agrarisch ondernemer uw producten zelf onder de aandacht kunt brengen bij de consument, ook als u geen eigen verkooppunt heeft, en hoe dit in de keten wordt opgepakt. U kunt direct uw vragen stellen aan de gastsprekers van Efmi, Glastuinbouw Nederland en Bayer. Maandag 21 maart, aanvang 20.30 uur. Aanmelden kan via nieuweoogst.nl/webinar-versproducten-promoten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer