Koning in gesprek over dierenwelzijn in slachterijen

Koning Willem-Alexander bracht donderdag een werkbezoek aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Utrecht. Onderdeel van het bezoek, dat in het teken stond van dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen, was een virtuele rondleiding bij slachterij Westfort.

Koning+in+gesprek+over+dierenwelzijn+in+slachterijen
© Varkens Archief

'Heel goed dat Koning Willem-Alexander zich uit de eerste hand laat informeren over de manier waarop overheid en bedrijfsleven het dierenwelzijn in Nederlandse slachterijen borgen', zegt voorzitter Laurens Hoedemaker van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) na het werkbezoek van de koning.

De koning sprak onder meer met vertegenwoordigers van de NVWA en het bedrijfsleven. Op die manier werd inzichtelijk gemaakt hoe het permanente toezicht door de NVWA is ingericht en wat de bedrijven aan extra, bovenwettelijke inspanningen verrichten.


Onder de indruk

Hoedemaker was als vertegenwoordiger van het bedrijfsleven aanwezig. Hij stelt onder de indruk te zijn van de kennis en betrokkenheid van de koning. 'We hebben gesproken over de eigen verantwoordelijkheid van de bedrijven voor het borgen van dierenwelzijn en voedselveiligheid. En we hebben gesproken over de rol van de NVWA als toezichthouder op die borging. De garanties die dat oplevert, zijn voor onze afnemers in Nederland en daarbuiten een onderscheidende kwaliteit van vlees uit Nederland.'

Het gesprek met de koning ging ook over de politieke en maatschappelijke druk die soms op de NVWA en de vleessector staat. 'De Nederlandse vleessector presteert uitstekend, ook op het gebied van dierenwelzijn. Toch komen af en toe incidenten voor, het blijft mensenwerk. Dat daar dan in de politiek buitengewoon veel aandacht voor is, doet geen recht aan de inspanningen van de NVWA en van het bedrijfsleven', stelt Hoedemaker.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer