Koning Willem-Alexander opent Floriade na lange, hobbelige weg

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag de Floriade Expo 2022 in Almere officieel geopend. Hij kreeg een rondleiding over het 6.000 vierkante meter grootte terrein van de wereldtuinbouwtentoonstelling. Het gezelschap stond onder meer stil bij The Green House, het paradepaardje van de Nederlandse tuinbouw.

Koning+Willem%2DAlexander+opent+Floriade+na+lange%2C+hobbelige+weg
© Dirk Hol

Vanaf de toegangsweg zijn de 34 cabines van de 850 meter lange kabelbaan, die over de Floriade zweven, al te zien. Op 20 meter hoogte kunnen bezoekers zich eenvoudig van de ene naar de andere kant van het evenemententerrein verplaatsen. Bovendien hebben ze een geweldig uitzicht over de tientallen landenpaviljoens, het arboretum, The Green House en de talloze beplantingen.

Vroeg in de ochtend zijn tientallen mensen met oranje hesjes het terrein nog aan het schoonvegen. Het is een komen en gaan van tractoren en wagens die materialen verplaatsen. Wat later verschijnen golfkarretjes die bezoekers in (mantel)pak naar de gewenste plek brengen. Dwalend over het terrein valt op dat tussen de paviljoens nog kale plekken liggen. Hier moet duidelijk nog beplanting komen. De grasmatten lijken op sommige plaatsen nog maar net te zijn uitgerold.

Er is duidelijk hard gewerkt. Een Floriademedewerker bevestigt dat het meeste werk gedaan is, maar dat er nog wel wat kleine puntjes op de i gezet moeten worden. Het 'hoge bezoek' merkt uiteraard niets van dit alles. Koning Willem-Alexander arriveert exact op tijd, met zijn gevolg, via een route die keurig is aangeveegd, aangeharkt en in volle bloei staat. Het weer werkt mee. Als de koning uitstapt, houdt het op met regenen en breekt de zon door.


Groene, leefbare steden

Bij het Congrespaviljoen staat de pers hem in groten getale op te wachten. Camera's flitsen onafgebroken. De koning groet hen in het voorbijgaan vriendelijk. Net zoals hijzelf uiterst hartelijk wordt ontvangen door een aantal hoogwaardigheidsbekleders, onder wie interim-burgemeester van Almere, Ank Bijleveld-Schouten, en Floriade-directeur Hans Bakker.

Het Congrespaviljoen zit vol genodigden, waaronder sponsoren, vertegenwoordigers van de deelnemende landen, en ook landbouwminister Henk Staghouwer, Kees van Rooij (voorzitter van de Nederlandse Tuinbouw Raad) en Bernard Oosterom (voorzitter van de Internationale Vereniging van Tuinbouw Producenten, AIPH). Tijdens het officiële programma dat volgt, benadrukken alle sprekers het belang van groene, leefbare steden voor een duurzame toekomst, geheel volgens het thema van deze zevende editie van de wereldtuinbouwtentoonstelling: Growing Green Cities.

Tijdens de rondwandeling door The Green House, of gewoonweg 'de kas', benadrukken de voorzitter van het Tuinbouwteam van de Floriade, de kasmanager en de arrangeur van The Green House bij de koning de impact van de Nederlandse tuinbouw op ons leven. Daarnaast is er aandacht voor de eiwittransitie, korte ketens en gezonde gewassen. Ook verderop in het park laten de 33 deelnemende landen de koning een aaneenschakeling zien van tuinbouwinnovaties om onze leefomgeving groener en gezonder te maken. Floriade laat bezoekers bovendien zien hoe ze hieraan zelf een bijdrage kunnen leveren.


2 miljoen bezoekers

Donderdag gaat de Floriade tot en met 9 oktober open voor het publiek. Lange tijd is onduidelijk of de wereldtuinbouwtentoonstelling wel door kan gaan. In de jaren voorafgaande aan het evenement kampt de organisatie met tal van tegenslagen. Zo valt de begroting meerdere malen te laag uit en wordt het evenement duurder en duurder. Hoeveel geld er exact is uitgegeven, is onduidelijk, maar het gaat om vele miljoenen.

Ook zijn er handtekeningenacties, onteigeningsprocedures en rechtszaken omdat ondernemers op de plek waar de Floriade komt, het veld moeten ruimen. Sommige landen zien af van deelname door de coronapandemie en alle bouwvergunningen komen lange tijd stil te liggen door de stikstofcrisis. Pas op 5 april van dit jaar is duidelijk dat de organisatie alle vergunningen en documenten op orde heeft.

Om een succes te maken van het evenement zijn volgens Floriade minstens 2 miljoen betalende bezoekers nodig. Of dat gaat lukken, is onzeker. Wie wel garen spint bij het wereldtuinbouwevenement is de Nederlandse tuinbouw. De sector kan het grote publiek een halfjaar lang het belang van gezonde groenten en fruit en gelukmakende bloemen en planten laten zien.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer