Voorraad aardappelen 12 procent lager dan vijfjarig gemiddelde

De voorraad consumptieaardappelen ligt 12 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Dit blijkt uit de voorraadinventarisatie van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) met peildatum 15 februari.

Voorraad+aardappelen+12+procent+lager+dan+vijfjarig+gemiddelde
© Han Reindsen

De deelnemers aan de voorraadinventarisatie hebben tot en met half februari 33 procent van hun oogst afgeleverd. Dit ligt in lijn met het percentage van de afgelopen seizoenen. Maar de opbrengsten waren dit seizoen ruim 12 procent lager dan het vijfjarig gemiddelde. Dit komt door het gekrompen areaal en de lagere opbrengst per hectare.

De lagere opbrengst werd eind januari nog eens bevestigd door de definitieve oogstraming van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Deze kwam 200.000 ton lager uit dan de voorlopige die in oktober/november 2021 was gepubliceerd. 'De voorraad consumptieaardappelen stemt overeen met de verwachtingen die al voorzichtig werden genoemd aan de hand van het beeld in de markt', meldt VTA.


Absolute voorraad ruim lager

In absolute tonnen hebben de deelnemende telers 10 procent minder afgeleverd dan vorig seizoen. Niettemin is de absolute voorraad die nu nog in de opslag ligt ruim 14 procent lager dan vorig jaar. 'Dit is geen verrassing', vindt VTA. 'Bij de voorraadinventarisatie in november 2021 lag de voorraad ook al ruim lager en met een goedlopende afzet naar de verwerkende industrie is deze lijn doorgezet.'

Van de voorraad in opslag is al bijna 57 procent verkocht. Vorig jaar lag dit op 59,5 procent. Gemiddeld over vijf jaar ligt dit percentage op 59 procent in dezelfde periode. De vrije voorraad ligt daarmee 8,5 procent lager dan vorig seizoen, toen de vrije voorraad ongeveer gelijk was aan het langjarig gemiddelde.


Kwaliteit over het algemeen goed

Van problemen met kwaliteit is er op dit moment niet veel sprake meer. Partijen waar twijfel was over kiem zijn veelal weg en wat er nog zit lijkt goed. De contractpartijen worden strak in de gaten gehouden door afnemers. Bij twijfel worden ze opgeladen. De bakcijfers zijn door de bank genomen goed.

VTA inventariseert drie keer per jaar de voorraad aardappelen onder de leden. De tweede voorraadinventarisatie met peildatum 15 februari is onlangs afgerond. Er volgt nog een derde ronde in april.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer