Aardappelvoorraad is hoger dan meerjarig gemiddelde

Zowel relatief als absoluut is de aardappelvoorraad gemeten per half april kleiner dan vorig jaar, maar groter dan het vijfjarig gemiddelde.

Aardappelvoorraad+is+hoger+dan+meerjarig+gemiddelde
© Twan Wiermans

Dit blijkt uit de voorraadinventarisatie die Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) per half april heeft laten uitvoeren. De deelnemers aan de inventarisatie hadden op de peildatum 49 procent van hun aardappeloogst afgeleverd. Dit is iets lager dan het vijfjarig gemiddelde dat uitkomt op een afleverpercentage van 55 procent.

VTA meldt dat in absolute tonnen de deelnemende telers 7,7 procent meer aardappelen hebben afgeleverd dan vorig seizoen, maar 10 procent minder dan het langjarig gemiddelde. De absolute voorraad die nu nog in de aardappelbewaarplaatsen ligt, is 12 procent kleiner dan vorig seizoen, maar wel bijna 15 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.


Meer vrije voorraad

Van de aardappelen die de VTA-telers nog in opslag hebben, is 59,5 procent al verkocht. Vorig jaar lag het aandeel verkochte aardappelen op 54,1 procent. Gemiddeld over vijf jaar is dit 60 procent rond half april. De huidige vrije voorraad is bijna 30 procent lager dan vorig seizoen, maar wel 15 procent hoger dan het vijfjarig gemiddelde.

Over het seizoen dat nu op het punt van beginnen staat, zegt VTA te verwachten dat het aardappelareaal in Nederland met ongeveer 5 procent afneemt. Van de deelnemende aardappeltelers heeft 85 procent een vraag hierover bij de inventarisatie ingevuld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  27° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  25° / 15°
  80 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  50 %
Meer weer