Aardappelproducten schaars door belemmerde aanvoer

Op verschillende plaatsen in de wereld wordt het moeilijker om aan de vraag naar frites en andere aardappelproducten te voldoen. Dit heeft te maken met een verstoorde aanvoer door diverse oorzaken. Hierdoor worden prijsstijgingen van producten verwacht.

Aardappelproducten+schaars+door+belemmerde+aanvoer
© Haijo Dodde

Van een algemene fritesschaarste is nog geen sprake, maar in een toenemend aantal regio's wordt melding gemaakt van tekorten. Zo melden onder meer de fastfoodketens McDonald's en Kentucky Fried Chicken (KFC) in Japan dat klanten daar tijdelijk alleen nog kleine porties kunnen krijgen. In het Amerikaanse New York speelt een vergelijkbaar probleem bij hamburgerrestaurant JG Melon.

Zuid-Afrika kampt al enige tijd met een nationaal aardappeltekort, waardoor onder meer het chipsmerk Lay's lastig is te verkrijgen. Daar ligt een slechte oogst aan de basis van de problemen. McDonald's wijt de tekorten in Japan aan de zware overstromingen in het zuidwesten van Canada. Daardoor wordt de aanvoer vanuit de haven van Vancouver verstoord.

Ook voordat de overstromingen in Canada plaatsvonden, kon KFC in een groot deel van zijn Japanse restaurants geen frites serveren. Verder zorgen ook verstoringen in de logistiek door de coronacrisis voor tekorten in de wereld. Belgische aardappelverwerkers ondervinden vooral bij de productie hinder van de coronapandemie. Omdat werknemers ziek zijn of in quarantaine zitten, is het moeilijk een volledige bezetting in de fabrieken te halen.


Vol tot juni

Volgens een woordvoerder van de beroepsvereniging Belgapom staat de boog bij aardappelverwerkers strak gespannen. De orderboeken zouden daar vol zitten tot in juni. Een woordvoerder van de Belgische aardappelverwerker Agristo verwacht dat de aardappelschaarste impact gaat hebben op de prijzen van meerdere producten.

In de jaarlijkse onderhandelingen met grote supermarktketens zijn hogere prijzen vastgesteld. Aardappelverwerkers zouden hierdoor fors moeten inboeten op hun winstmarges, omdat ze gestegen prijzen van productie, logistiek en energie niet volledig kunnen doorrekenen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer